Mesajı Okuyun
Old 26-04-2011, 07:43   #10
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan Ek katkı. :)

Sayın Av. Hulusi Metin iflasını isteyin diye yazınca aklıma geldi, anonim şirketler için yönetim kurulu üyesi ortakların, limited şirketler için Müdürlerin şahsi sorumluluğuna gitmek için yöntem olabilecek bir hususu belirtmek istedim. Şöyle ki:

Bilindiği üzere İİK.179'a göre Sermaye şirketlerinin borçlarının, aktifinden fazla olması durumunda "idare ve temsil" ile görevli kişilerin durumu şirketin iflasına karar verilmesi için mahkemeye bildirmek zorunluluğu vardır. Bu görev, limited şirketlerde müdür için, anonim şirketler de ise yönetim kurulu için kanunun emrettiği bir görev olarak düşünülmelidir.

Diğer yandan A.Ş. Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluğunu düzenleyen TTK.336/5. maddede: "Kanunun veya anasözleşmenin verdiği görevi kasten veya ihmal suretiyle yapmayan..." yönetim kurulu üyelerinin zarardan "şahsen kendi malvarlığı ile" sorumlu olacağı hükme bağlanmıştır. TTK.340.maddenin atfı nedeniyle TTK.309. maddesi çerçevesinde alacaklıların da Yönetim Kuruluna karşı tazminat davası açma hakkı tanınmıştır. Ancak elde edilecek tazminat şirkete verilmek üzere dava edilmek gerekecektir.

Anonim şirketlerin idare ve temsil ile ilgili sorumluluk hükümlerinin, TTK.556.maddesi atfı temelinde Limited şirketler için de uygulanacağı belirtilmiştir.

Bu itibarla borca batık şirket hakkında, İİK.179.madde emri icabı mahkemeden iflas istemek zorundayken, iflası istemeyen; "A.Ş. lerde yönetim kurulu üyeleri" ile "LTD.lerde müdür" için, alacaklıların TTK. 336/5, 340 ve 309. maddeler çerçevesinde tazminat davası açması mümkündür.