Mesajı Okuyun
Old 23-04-2011, 10:28   #3
av.kadirpolat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan S Ömer Şimyek
İyi akşamlar,
müvekkil sözlü sözleşmeyle bir süredir oturduğu konutun kirasını ödememiş / ödeyememiş. Ev sahibi 6 aylık kira alacağı için icar takibi başlatmış. Borcun dayanağı olarak müvekkile tebliğ edilmiş ihtarnameyi göstermiş. Rayiç kira bedeli 300,00 TL olan konut için ihtarnamede 600,00 TL beyan etmiş. (Ev sahibi yeni malik, önceki kira sözleşmesi 300,00 TL, aralarında husumet var kavga sebebiyle) Müvekkile ödeme emriyle birlikte ekinde ihtarname gelmiş. İhtarnamenin tanzim tarihi 6 ay öncesi. Ama ev sahibinin avukatı güya kurnazlık yapacak ya ödeme emriyle birlikte tebliğ ettirmiş. Noterde araştırma yapınca ihtarnamenin 6 ay önce tanzim edildiğini ama ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihte tebliğ edildiğine dair tebliğ şerhi düşüldüğünü öğrendik.
Böylesi bir durumda yani ödeme emriyle birlikte tebliğ olunan ihtarname ve içeriği icra takibinde alacağın dayanağı olabilir mi ?
Bu durumda biz nasıl hareket edebiliriz ?
Şimdilik benim aklımda ödeme emrine itiraz etmek var ama devamında süreç nasıl işler bir fikrim yok.
Yorumlarınız ve olursa tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Sayın meslektaşım,
tabiki ikrar edilmemiş yada bu konuda yazılı bir delil sunulmamış yada en azından banka dekontları yada makbuz gibi belgelerle kira bedeli belirtilmemiş hallerde, borca itiraz etme hakkınızı kullanabilirsiniz.

BU anlamda ihtarnamede belirtilen rakam, önceden itiraz edilmemiş olsa dahi gerçek rakam olarak değerlendirilemez. Dayanak yapılamaz.

Ancak alacaklı, takibi yapar iken tahliyeli mi icra yapmış yok sa örnek 7 mi yollamış. Eğer tahliyeli icra yapmış ise, borca kısmen itiraz edecek olur iseniz, tahliye sürecini engellemez. Diğer taraftan kira bedelinin tespiti davası açılıp dava alacaklı tarafça yürütülebilir. Tabi burada icra inkar tazminatı da ödeme riskiniz oluşabilir. Örnek 7 yollamış ise, tahliye sürecinden şimdilik kurtulmuş oldunuz.

Kira bedeline, kira süresine itiraz edebilirsiniz.