Mesajı Okuyun
Old 19-04-2011, 18:19   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Canon Man
Merhabalar sevgili meslektaşlarım, müvekkil şirket Tuzla Dericiler OGS'de bir depoda kiracı olarak çalışmaktadır. Deponun kapısının önünde TIRların rahatça manevra yapacağı ve mal yükleyip indirebileceği kadar bir alan bulunmakta buna karşılık deponun arkasında ise TIRların ne manevra ne de mal indirip yükleyebileceği bir alan bulunmamaktadır. Kaldı ki; bu depo iki şirket tarafından kullanılmakta ve deponun arkasında olan bu dar yolda diğer şirkete ait atıklar bulunmaktadır. Mülk sahibinin şu anki mal yükleme alanına ayrı bir depo inşaatı yapma isteği var ve bu depoyu inşa ederse müvekkil şirketin kapısı kapanacak. Aldığımız bilgiye göre de 3 ay içerisinde inşaata başlayacak, bu yöndeki izinleri, şu anki deponun güçlendirilmesi şartıyla OSB yönetiminden alınmış durumda. Kira sözleşmemiz 01.03.2011 tarihinde yenilendi ancak mülk sahibinin sürekli ve sözlü olarak deponun tahliye edilmesi konusunda müvekkilerimize baskısı var. Benim bilmek istedğim:
1-Tahliye bakımından OSB'deki bu kira sözleşmesi 6570 sayılı kanuna mı tabi olacak ki eğer olursa yapacağı işbu inşaat, inşaatın da şu anki deponun hemen yanında yapılacağı göz önüne alınırsa 7.maddedeki kiralananda esaslı inşaat yapma durmuna girer mi? Yoksa BK'ya mı tabi olacak?
2-Tahliye edilmediği varsayımında bizim bu inşaatı önleme veya her hangi bir tazminat talep etme durumumuz olabilir mi?

Mecur 6570 S.K.na tabidir. Yeni yapılacak inşaat değil, mecurdaki "güçlendirmenin" esaslı tadilat olup olmadığı tartışılmalıdır. Bunu da bizim önceden bilmemiz mümkün değil. Ancak açılacak dava kira müddeti bittikten itibaren 1 aydır. Sizin sözleşme daha yeni başlamış. Ayrıca davanın başarıya ulaşması için, ilgili yerlerden proje onayı gerekmektedir. Sizi tahliye etmeden güçlendirme yapılamayacağına göre şimdilik sorun görünmemektedir.