Mesajı Okuyun
Old 19-04-2011, 15:38   #2
avukatselvi

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun (Değişik:İ.K. 01.11.2007-736)04.10.2006 tarih 720 slı ilke kararı uyarınca a) Tescilli taşınmaz kültür varlığı parseline komşu olan veya aralarından yol geçse dahi bu parsellere cephe veren parsellerdeki her türlü inşai ve fiziki uygulama ile yeni yapılanma için koruma bölge kurulundan izin alınmasına,

19.06.2007 tarih 731 slı ilke kararı ile m2 b) Tesciline gerek görülen taşınmazların (köy cami ve mescitleri dahil) yapılacak tadilat ve tamirat dışındaki müdahalelerin koruma bölge kurullarınca değerlendirilerek, koruma bölge kurulu kararı doğrultusunda uygulama yapılabileceğine,
ve benzer doğrultudaki ilke kararları ile 2863 slı yasanın 7.9.ve devamı maddeleri uyarınca kültür ve tabiat varlıklarının korunması kapsamında tescilli eser, bitişiğindeki parsel ve kentsel sit alanlarında aralarından yol geçse dahi cephe alan yerde izin Koruma Bölge Kurulundan alınacaktır. Korunması gerekli taşınmaz varlığı ile bunların belirlenmiş koruma alanlarında uygulamaya ilişkin karar alma yetkisi mevcuttur.
Taşınmaz kültür varlığı ile koruma alanlarında, taşınmaz kültür varlığının korunması amacıyla çevresel etkiyi, görünümlerini bozacak biçimde inşaat yapılmasına izin vermeme hak ve yetkisi mevcuttur. Bu alanda, İmar Kanunu uyarınca ruhsata tabi olmayan boya/badana gibi işlemlerde dahi Kuruldan izin alınması gerekmektedir.

Ancak, Kurulun "inşaatın durdurulmasına" şeklinde karar verme hak ve yetkisi bulunmamaktadır. İnşaatı durdurma veya yıkıma dair karar verme yetkisi Belediyeye aittir.

Kurul, Belediyeye yönelik olarak aldığı karar uyarınca işlem yapmasına dair bildirimde bulunabilir.
m57 uyarınca Belediyelerin Koruma Kurulu kararlarına uymak zorunda oldukları da amir hükümdür.