Mesajı Okuyun
Old 19-04-2011, 07:37   #10
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av-ufuk
Peki ben hiçbir şekilde ispatlayamadığım kira miktarını artık şu bankaya şu hesaba yatır dediğimde, karşı tarafı nasıl bağlamış, temerrüde düşürmüş olacağım? Yanlış anlamadım değil mi?

Kişi kira parasını bankaya eksik yatırdı, hatta çok cüzi bir miktarı yatırdı diyelim. Ben aksini ispat edemiyorum ki?
Kira bedelini bankaya yatır şeklinde ihtar çektiğinizde kiracıyı yatırmasını istediğiniz "miktar" açısından elbette bağlayamazsınız zira kira bedelinin sizin iddia ettiğiniz miktar olduğunu ispat edecek yazılı delil yok elinizde.

Ancak kira bedeli "götürülecek borçlardan" olduğundan tediye mahallinin neresi olacağını tayin etme hakkı münhasıran kiralayan olarak size ait olacağından bu ihtarınız ödeme yeri açısından kiracıyı her halükarda bağlayacaktır. Dolayısıyla kiracı kira bedelinin ihtarınınızda belirttiğiniz rakam olmadığını iddia etse dahi, bir sonraki ayın -kendi iddiası doğrultusundaki- kira bedelini sizin belirttiğiniz bankaya yatırmak zorundadır. Sizin ihtarınıza aldırmaz ve bankaya hiç para yatırmazsa temerrüde düşer.

Sizin ihtarınız doğrultusunda bankaya kira yatırdığında ise, halihazırdaki dönem için -siz katılmasanız dahi- artık kiracının tesbit davasında itiraz edemeyeceği bir kira bedeli sabit hale gelmiş olacaktır. Bu bedel belki kiralayan olarak sizin onayladığınız bedel olmayacaktır ancak kira tesbit davasında zaten yeni bir bedel belirleneceğinden ve kiracı da geçmişe dönük olarak kira farklarını yatırmak zorunda kalacağından bu bedelin şu aşamada düşük olması çok önemli olmayacaktır.

Yukarıda da arz ettiğim üzere kira bedelinin şu anda ne olduğunun sizin olayınızda yeni bedelin tesbiti noktasında çok da fazla önemi bulunmuyor. Ancak kiracının kira tesbit davasını harca ilişkin usuli itirazlarla veya bedelin tesbiti için oraya buraya müzekkere yazılmasını talep ederek vs. uzatmasını engellemek açısından bu şekilde sabitlenmiş ve kiracının artık itiraz edemeyeceği bir bedelin tesbit edilerek açılmasını da sonuca etkili olmasa dahi, davanın hızlı bitmesine yardımcı olabilir.