Mesajı Okuyun
Old 15-04-2011, 12:27   #7
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın yeshilim,

Aradığınız kararı maalesef bulamadım. Ancak, kanunun açık hükmü karşısında karar aramaya gerek olacak bir durum var mı değerlendiremiyorum tabii.

Yazdıklarınızda dikkatimi çeken Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun kurumda kalan 18 yaşını bitirmiş çocuklarına "iş bulma zorunluluğu" ifadesi..

3413 sayılı Kanunun ek 4. maddesi incelendiğinde, 18 yaşına kadar kurumda bakılan çocukların Kurum aracılıgı ile başvurma zorunluluğu ve akabinde Kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı sınavlara katılma şartı getirilmiş.

Yani doğrudan iş bulma zorunluluğu yok.

Müvekkiliniz Madde şartlarını taşıdığı halde, sınava katılmak için kaldığı Çocuk Esirgeme kurumuna başvurmuş ve başvurusu haksız olarak reddedilmişse, işlemin iptali için idare mahkemesinde dava açmalıdır.

Bundan başka olarak aşağıda da 2828 sayılı kanun Ek-4 maddenin uygulama alanının kapsamı ile ilgili bilgiler içeren danıştay kararını aktarmaktayım.
Alıntı:
T.C. DANIŞTAY
1.Dairesi

Esas: 1992/150
Karar: 1992/175
Karar Tarihi: 27.05.1992

ÖZET: Konuya ilişkin olarak yapılan incelemede, kamu kurum ve kuruluşlarının her yıl serbest kadro mevcutlarının binde biri oranında korunmaya muhtaç çocuk almaları yolundaki hükümle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa işlerlik kazandırılmak istenildiği anlaşılmakta ise de, bu sayıya ulaşan kamu kurum ve kuruluşlarının çok az olması nedeniyle, bu hükmün muhtaç çocukların iş bulma sorununa çözüm getirmekten uzak olduğu yadsınamaz. Bu konuda yeni bir yasal düzenlemeye gidilerek İş Kanunu’nun 25 inci maddesinde, işverenlere % 2 oranında sakat işçi çalıştırma zorunluluğu getiren hükme koşut olarak özel kurum ve kuruluşlara da korunmaya muhtaç çocuk çalıştırma zorunluluğu getirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

(2828 S. K. Ek m. 1) (1475 S. K. m. 25)

İstemin Özeti: 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa 3413 sayılı Kanunla eklenen ve Kurum tarafından bakılan ve korunan çocukların işe yerleştirilmesine ilişkin ek 1 inci maddesinin uygulanması konusunda ortaya çıkan duraksamanın giderilmesi amacıyla 44 istişari düşünce istemine ilişkin Başbakanlığın 28.04.1992 günlü ve Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü 196-193 /04067 sayılı yazısıyla gönderilen Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün 20.04.1992 günlü ve B.02.1.SÇE.0.11.00. 03/Ç-10-92/542 sayılı yazısında aynen: "24.05.1983 tarih ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa bir ek madde eklenmesi hakkındaki 25.02.1988 tarih ve 3413 sayılı Kanunda; "Kamu Kurum ve Kuruluşları, reşit olana kadar Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ( 23.03.1991 gün ve 20823 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3703 sayılı Kanun ile Başbakanlığa bağlanmıştır. )

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bakılan ve korunan çocuklar için her yıl başındaki, hangi statüde olursa olsun, serbest kadro mevcutlarının binde biri nisbetindeki kısmını ayırarak, bu çocukların arasında yapılacak giriş sınavında başarılı olanlar arasında atama yaparlar" denilmektedir.

Kanunun yürürlüğe girdiği 2 Mart 1988 tarihinden bu güne kadar Kamu Kurum ve Kuruluşlarına toplam 3996 korunmaya muhtaç çocuk yerleştirilmiştir.

Genel Müdürlüğümüzün kanunu yorumlaması ve uygulaması, "Kamu Kurumu ve Kuruluşlarının her yıl başındaki, hangi statüde olursa olsun serbest kadro mevcutlarının binde bir nisbetindeki kısmını ayırarak, korunmaya muhtaç çocuklardan atama yapılması, bu atama yapılırken de çocuk sayısı mevcut kadrodan fazla ise Kamu Kurum ve Kuruluşları tarafından bir giriş sınavı yapılması ve bu sistemin her yıl devam ettirilmesi" doğrultusundadır. Bu hususlar (Ek-1’deki) yazılar ile tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarına bildirilmiştir. Yapılan uygulamada bu görüşümüz paralelinde işlem yapan Kamu Kurum ve Kuruluşları olduğu gibi (Ek-2), mevcut kadrolarına binde bir nisbetinde korunmaya muhtaç çocuk aldıklarını, kadrolarında herhangi bir artış söz konusu bulunmadığı veya alınan çocuk sayısında azalma olmadığı gerekçesi ile başka çocuk almayan Kamu Kurum ve Kuruluşları (Ek-3) bulunmaktadır. Bu cümleden olarak 3413 sayılı Kanunun uygulamasından doğan diğer sorunlar;

a) Mevcut kadro sayısı bini bulmayan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının korunmaya muhtaç çocuk alıp alamayacağı,

b) Holding haline getirilmiş Kamu İktisadi Teşekkülleri, Kamu Kurum ve Kuruluşu olmadıkları gerekçesi ile bu kanun kapsamı dışında olduklarını ileri sürmektedir. Bu teşekküllerinin durumlarının ne şekilde ele alınacağı,

c) Kamu Kurum ve Kuruluşları Kanununa uygun olarak mevcut kadrolarına binde bir nisbetinde çocuk alarak, serbest kadro mevcudunu doldurmuş durumdayken, bir sonraki yılda tekrar binde bir nisbetinde, çocuk alma zorunluluğu bulunup bulunmadığı konularını kapsamaktadır.

Genel Müdürlüğümüz tarafından bakılan ve korunan korunmaya muhtaç çocukların, üretici bir fert olarak topluma kazandırılmalarını amaçlayan 3413 sayılı Kanunun sağlıklı uygulamasına esas olacak, yukarıdaki konuları kapsayan görüşlerinize ihtiyaç duyulmuştur." denilmektedir.

Dairemizce yapılan çağrı üzerine gelen Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü Avukatı ...’nin açıklamaları dinlendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:

İstişari düşünce istemi, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’nun 3413 sayılı Kanunla eklenen ve Kurum tarafından bakılan ve korunan çocukların işe yerleştirilmesine ilişkin ek 1’inci maddesinin, holding haline getirilen kamu iktisadi teşekküllerinde uygulanıp uygulanamayacağı, mevcut kadro sayısı bini bulmayan kamu kurum ve kuruluşlarının korunmaya muhtaç çocuk alıp alamayacakları, kamu kurum ve kuruluşlarının anılan Kanuna uygun olarak binde bir oranında korunmaya muhtaç çocuk almaları halinde de, bir sonraki yıl tekrar binde bir oranında muhtaç çocuk almak zorunlulukları olup olmadığı konularına ilişkin bulunmaktadır.

Her ne kadar idare yazısında, holding haline getirilmiş kamu iktisadi teşekküllerinin kamu kurum ve kuruluşu olmadıklarından bahisle, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’nun 3413 sayılı Kanunla eklenen ek 1 inci maddesi kapsamı dışında kalıp kalmadıkları hususunda duraksamaya düşüldüğünden söz edilerek, istişari düşünce istenilmekte ise de, bu kuruluşun holding biçiminde oluşması onun kamu kurum veya kuruluşu olmasının ya da olmamasının göstergesi olamayacağından ve bu konuda ne gibi bir duraksama olduğu hususunda idare yazısında da bir açıklık bulunmadığından bu istemle ilgili olarak görüş bildirilmesine olanak görülmemiştir.

Mevcut kadro sayısı bini bulmayan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının korunmaya muhtaç çocuk alıp alamayacakları ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarının anılan Kanuna uygun olarak binde bir oranında korunmaya muhtaç çocuk aldıkları halde bir sonraki yıl tekrar binde bir oranında muhtaç çocuk alma zorunlulukları bulunup bulunmadığı konularına gelince; 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’nun 3413 sayılı Kanunla eklenen ek 1 inci maddesine göre, mevcut kadro sayısı bini bulmayan kamu kurum ve kuruluşlarının korunmaya muhtaç çocuk alma zorunlulukları yoktur.

Ancak, söz konusu maddenin düzenlenmesindeki amacın, korunmaya muhtaç çocukları topluma kazandırmak, Kurum tarafından bakılan ve korunan bu çocukların öğrenimlerini ya da 18 yaşlarını tamamladıktan sonra yurtlarda barınmaları mümkün olmadığı için her türlü sosyal güvenceden yoksun bırakmamak ve onlar iş bulma olanağı yaratmak olduğu gözönünde tutulduğunda, bu kurum ve kuruluşların mevcut kadro sayılarına koşut olarak binde bir oranında korunmaya muhtaç çocuk alsalar bile, bir sonraki yıl tekrar binde bir oranında çocuk alma zorunlulukları bulunduğunun kabul edilmesi gerekmektedir.

Konuya ilişkin olarak yapılan incelemede, kamu kurum ve kuruluşlarının her yıl serbest kadro mevcutlarının binde biri oranında korunmaya muhtaç çocuk almaları yolundaki hükümle, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa işlerlik kazandırılmak istenildiği anlaşılmakta ise de, bu sayıya ulaşan kamu kurum ve kuruluşlarının çok az olması nedeniyle, bu hükmün muhtaç çocukların iş bulma sorununa çözüm getirmekten uzak olduğu yadsınamaz.

Kaldı ki, Kanunun amacı her yıl ortaya çıkan korunmaya muhtaç çocuk adedinden, kadro sayısını daha fazla artırmak suretiyle daha fazla çocuğun işe yerleşmesini sağlamak olduğundan, kamu kurum ve kuruluşlarındaki serbest kadro sayısının sınırlı olması ve ihtiyacı karşılamaktan uzak bulunması nedeniyle, söz konusu düzenlemeyle bu amacın gerçekleşmesi de beklenemez.

Bu nedenle, bu konuda yeni bir yasal düzenlemeye gidilerek 1475 sayılı İş Kanunu’nun 25 inci maddesinde, işverenlere % 2 oranında sakat işçi çalıştırma zorunluluğu getiren hükme koşut olarak özel kurum ve kuruluşlara da korunmaya muhtaç çocuk çalıştırma zorunluluğu getirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

Sonuç olarak kadro sayısı bini bulmayan kamu kurum ve kuruluşlarının korunmaya muhtaç çocuk alma zorunlulukları bulunmadıkları, anılan kurum ve kuruluşların binde bir oranında korunmaya muhtaç çocuk almaları halinde de bir sonraki yıl tekrar binde bir oranında muhtaç çocuk almak zorunda oldukları, holding haline getirilmiş bulunan kamu iktisadi teşekküllerinin bu Kanun kapsamı dışında kalıp kalmadıkları konusunda ise görüş bildirilmesine olanak bulunmadığı sonucuna varılarak dosyanın Danıştay Başkanlığına sunulmasına 27.05.1992 günüde oybirliği ile karar verildi.

Konu ile ilgili edinebildiklerim bunlar..Saygılarımla,