Mesajı Okuyun
Old 13-04-2011, 15:43   #15
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Nehir
Sizin düşüncenize göre bu davayı açmanın bir anlamı yok. Ancak elimde tüketici kredisi için verilen kefalet ipoteği ile ilgili bir karar var. Yerel mahkeme HGK kararına dayanarak asıl borçlu ile ipotek veren kefile aynı anda takip yapılamayacağından bahisle takibin iptaline karar vermiş. Benim buradaki tereddütüm, İpoteğin ilk gayrinakdi kredinin kefaleti için verilmiş olmasından kaynaklanıyor.

Sayın meslektaşım,

Yargıtay'ın yerleşik kararlarına göre, ipotek, sizin olayınızdaki gibi kredi borcu için teminat amaçlı verilmişse, (yani kefaletin teminatı değilse) kredi borcu ödenmediği zaman ipoteğin paraya çevrilmesi suretiyle takip yapılmasına engel yoktur. İpotek, kefaletten bağımsız bir borç ilişkisi yaratır. Yani, ipotek veren kişinn aynı zamanda kefil olmasının, ipoteğin paraya çevrilmesi suretiyle icra takibine etkisi olmaz.

İcra takibi, ipoteğin paraya çevrilmesi suretiyle değil de salt kefalet nedeniyle kredi sözleşmesine dayalı olarak yapılmış ise, bu durumda "Tüketiciyi koruma kanununa göre asıl borçlu takip edilmeden kefile gidilemez" diyebilirsiniz.