Mesajı Okuyun
Old 12-04-2011, 11:33   #10
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Sayın meslektaşlarım merhaba, Bir otobüs firmasının yapmış olduğu kaza sonucu müvekkil sakatlandı. Bunun üzerine A Turizm Ltd. Şti. hakkında dava açtık. Davalı taraf vekili dosyaya işletilen otobüslerin kayıtlı olduğu şahıs adına düzenlenmiş vekaletnameyi sundu. Davalı vekilinin vekilliğine bu şekilde karar verildi. Oysa biz dava dilekçemizde davalı tarafı A Turizm Ltd. Şti. olarak göstermiştik. Dava sonucunda maddi ve manevi tazminata hükmedildi. Bu kararrı icra takibine koyduk. Ancak daha sonradan A Turizm Ltd. Şti. diye bir şirket olmadığını, söz konusu otobüslerin dosyaya ibraz edilen vekaletnamede yazılı olan şahıs adına tescil edildiği ve bu şahsa ait vergi kimlik numarası ile firmanın ticari faaliyet yürüttüğünü öğrendik. İlamda davalı ismi A Turizm Ltd. Şti. yazılı, ancak böyle bir şirket yok. Takibi de bu şekilde yaptık. Dava aşamasında husumet itirazı da yapılmamış. Davalı taraf vekilliğine de şahıs adına düzenlenmiş vekaletname ile karar verilmiş. Karar temyiz edilmeden kesinleşti. Mahkeme ilamdaki davalı adını değiştirebilir mi? Bu durumda biz lehimize hükmedilen tazminat miktarını kimden nasıl tahsil edeceğiz? Bu konuda bilgisi olan arkadaşların acil cevaplarını bekliyorum.


Bence de bu olayda tavzih imkanı yok. Kanun yararına temyiz ise sonuca tesir etmez.


İadeyi muhakeme süreleri geçmemişse eğer HUMK:445/8 dairesinde "Vekil ve mümessil olmıyan kimseler huzuruyla davanın rüyet ve hükmedilmiş olması." nedeniyle iade-i muhakeme denenebilir. (*) İade-i muhakemeye karar verilirse, temsilde yanılma sebebine dayalı olarak dava dilekçesi şahıslara yöneltilir.(Diye düşünüyorum)


(*) Soruya göre, davaya katılan vekil, davalı olan şirketin vekili değil.Dolayısıyla Davalı için vekil olmayan kişinin katılımı ile karar verilmiş.