Mesajı Okuyun
Old 12-04-2011, 08:22   #2
kezzy

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan hukukcu1985
Merhabalar
Müvekkilin rehin alacaklısı olduğu dosyada taşınmazın satış hazırlıklarını yaparken X mahkemesince "davalı şerhi" konulduğunu öğrendik.Bunun üzerine ilgili mahkemeye müzekkere ile satışa engel bir durum olup olmadığını sorduk. Mahkemede cevaben herhangi bir tedbirin olmadığını, yalnızca ilgili taşınmazda taraflar arasında bir çekişmenin olduğunu, satış konusunda yetkinin icra müdürlüğünde olduğunu belirtti. Bu aşamada tekrar davalı şerhi koyduran davacıya da durumu bildirir tebligat yapmamız gerekir mi?Kanun metninde buna diar bir açıklık göremedim. Konu ile ilgili düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim

Davalı şerhinden kastınız İhtiyati tedbir kararı olsa gerek, ihtiyati tedbir kararı davacıların varlığını iddia ettikleri alacağın temini için borçluların gayrimenkulleri üzerine konulmuş , bu durumda ihtiyati tedbir konulmuş olmasına rağmen, niteliği bakımından HUMK. 101. maddesine uygun bir ihtiyati tedbir değil, İİK.'nun 257. maddesine eşit bir ihtiyati haczi işaret etmektedir. Zira, HUMK'un 101. maddesinde açıklandığı gibi ihtiyati tedbir gayrımenkul malların aynının çekişmeli olması halinde bunun haciz veya yediemine tevdiine, çekişmeli şeyin muhafazası için lazım gelen hür türlü tedbirlerin alınmasına taalluk edebilir. Muhtemel bir para alacağının ilerde istifasını teminat altına almak için borçlunun bir kısım alacak, hak ve mallarının muhafaza altına alınması söz konusu ise konulan tedbir İİK.'nun 257. maddesinde yazılı ihtiyati haciz niteliği taşımaktadır.
Ancak, tedbirin ihtiyati haciz niteliği taşıması da cebri icra satışına engel olmayacaktır ki mahkeme de bu yönde (satış yetkisinin icrada olduğunu, satışa engel bir durum olmadığı) icraya verdiği cevap yazısında belirtmiştir. Sadece paraların paylaştırılması sırasında Mahkemenin koyduğu ihtiyati tedbir (aslında ihtiyati haciz) nazara alınacaktır. Bu nedenle satışla ilgili tebligatların davada ilgili görünen kişiye (davacıya)de yapılması gerekmetedir.