Mesajı Okuyun
Old 11-04-2011, 11:37   #1
imperium

 
Acil çeklerin iptali için sözleşmenin feshi mi yoksa menfi tespit davası mı açmak gerekir?

Merhabalar,

Müvekkilim X Turizm Şti, Alanya'da Y isimli bir otelle kontenjan sözleşmesi imzalıyor ve 70.000 TL bedelli 5 adet çek keşide edip veriyor.

Sözleşmenin geçerlilik süresi 10 Nisan 2011-31 Ekim 2011 olarak belirleniyor, ancak tam sözleşmenin şartları yerine getirelecekken otelin bulunduğu mülkte kiracı olan Y isimli otel taşınıyor ve çeklerimüvekkile teslime yanaşmıyor.

Çeklerle ilgili sözleşmede "işbu çekler, sözleşme ile ayrılmaz bir bütündür ve sözleşmeden bağımsız olarak işleme konulamaz ve sözleşme şartları yerine getirildiği müddetçe tahsil edilebilir. ... Söz konusu kontenjanın kullandırılmaması, otelin hizmet verememesi, anlaşma maddelerinden herhangi birine uyulmaması durumunda müvekkil şirketin verdiği çekler, 3. kişilere ciro edilmiş olsa dahi tüm maddi manevi hakları saklı kalmak kaydıyla ödemeden men etme hakkına sahiptir. 3. şahısları bu konuda bilgilendirmek otelin sorumluluğundadır ve böyle bir durum söz konusu olduğunda 3. şahıslar bu çeklerin ödemeden men edileceğini ve tahsile verilmeden müvekkil X Turzm Şti'ne iade edileceğini peşinen kabul etmiş sayılır" şeklinde hüküm yer almaktadır.

Böyle bir durumda tedbir talepli olarak menfi tespit davası açarak borçlu olmadığımızın tespitini ve çeklerin iptalini mi yoksa yine tedbir talepli olarak sözleşmenin feshi ile çeklerin iptalini mi talep etmem gerekir?

Saygılarımla..