Mesajı Okuyun
Old 07-04-2011, 19:11   #3
Admin

 
Varsayılan

Merhaba,
Alıntı:
Yazan av.ışık
Hem bu kira alacağını almak hemde eve verilen zararın karşılanması için nasıl bir yol izlemem gerekiyor?
Bence önce çözümlenmesi gereken nokta kira akdi devam mı ediyor yoksa sona mı erdi konusu.

Sizin de belirttiğiniz gibi eğer ortada yazılı bir fesih, sözleşmeyi sona erdirme iradesini açıklayan bir ihtar vs. yoksa, kira yenilenmiş şekilde akdi devam ediyor demektir, ki bu durumda kira alacağınız için icra takibi yapabilirsiniz elbette.

Öte yandan bu senaryo üzerinden eğer kira akdinin devam ettiğini kabul ediyorsak, o zaman mecura verdiği zararı şu aşamada talep edip edemeyeceğinizi tekrar bir düşünmek gerek. Zira kira akti devam ettiği sürece, henüz zilyetlik de karşı tarafta olacağına göre mecura verilmiş ufak tefek zararlar hala onun sorumluluğunda demektir. Elbette mecura ciddi bir zarar verme (mesela duvarları yıkma), akde aykırı kullanım (mesela bahçeye kapı açma), kasıtlı verilen bir zarar (mesela bir demirbaşın kırılması) vs. varsa bunları zilyetlik kiracıdayken de talep etmeniz mümkün ancak "ufak tefek zarar" derken parkelerde çizilme, boyada bozulma, kapı kollarında kırılma tarzında zararlardan bahsediyorsanız, zilyetlik size devredilmeden bunları talep edemeyeceğiniz kanısındayım. Zira kullanıma ilişkin bu zararları kiracının zilyetliği size devredinceye kadar her zaman eski hale getirme ihtimali vardır ve şu anda bu şekilde kullanılması da sizin değil, onun problemidir. Bu nedenle bu tip zararların zilyetlik ondayken talep edilemeyeceğini ve -bu zararlar başkaca bir surette akde muhalefet oluşturmuyorsa- ayrıca bunun şu aşamada tesbitini de istemeyeceğinize inanıyorum.

Bu arada kontrat devam mı ediyor, yoksa fesih mi edildi konusundaki iddianızda tutarlı olacak bir strateji izlemenizde de büyük yarar var. Bir yandan mesela icra takibi ile kiracıdan kira talep ederken, diğer yandan mecurun zilyetliği bize geçmiştir gerekçesiyle "hasar tesbiti" yaparsanız kendinizle çelişmiş olursunuz.