Mesajı Okuyun
Old 07-04-2011, 10:18   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2008/1693

K. 2008/7403

T. 26.5.2008

• VASİ TAYİNİ ( Vesayet Davaları Kamu Düzenine İlişkin Olduğundan İlgililerin Doğrudan Hukuki Yararları Bulunmadığından Davaya Katılma Yoluyla Taraf Sıfatı Kazanamayacakları )

• DAVAYA KATILMA ( Müdahil Olarak Davaya Kabulüne Karar Verilmiş Olan Kişi Yararına Vekalet Ücreti Takdir Edilemeyeceği )

• VEKALET ÜCRETİ ( Müdahil Olarak Davaya Kabulüne Karar Verilmiş Olan Kişi Yararına Takdir Edilemeyeceği )

4721/m.404

ÖZET : Vesayet davaları kamu düzenine ilişkindir. İlgililerin doğrudan hukuki yararları bulunmadığından davaya katılma yoluyla taraf sıfatı kazanmaları mümkün değildir. Bu nedenle müdahil olarak davaya kabulüne karar verilmiş olan kişi yararına vekalet ücreti takdir edilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yersizdir.

2-Vesayet davaları kamu düzenine ilişkindir. İlgililerin doğrudan hukuki yararları bulunmadığından davaya katılma yoluyla taraf sıfatı kazanmaları mümkün değildir. Bu nedenle müdahil olarak davaya kabulüne karar verilmiş olan Osman Dağdelen yararına vekalet ücreti takdir edilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte açıklanan nedenle vekalet ücreti yönünden BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan sair temyiz yönlerinin yukarıda 1. bentte belirtilen nedenle ONANMASINA, 26.05.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.