Mesajı Okuyun
Old 31-03-2011, 15:10   #4
Av.H.Kaya

 
Kitap Tapu İptali

[ Merhaba,

Olayın izah şeklinden vekaletin hem intikal hem taşınmaz satış yetkilerini taşıdığı, ancak kızkardeşlerin satış değil intikal yetkisi vermek istediği sonucuna gidiyorum.
Tapuda işlem yapılırken aynen Noter de olduğu gibi,işlemi yapan görevli taşınmazı sattığını(asaleten veya vekaleten) vekile veya asile açık açık anlatır veya anlatmak zorundadır.
Vekil olan kızkardeş gerek kendi ,gerek diğer kızkardeşlerinin hisselerini (rızası hilafına) satmış ise burada esaslı bir yanılgı veya yanlış yönlendirme mutlaka var.Ya vekil ehil değil ne yaptığını bilmiyor veya taşınmaz hisselerini alan erkek kardeş desise ile böyle bir işlemin yapılmasını temin ediyor.
Eğer böyle ise; tescilin sebebi olan "satış akdi" hukuken muteber değildir.Borçlar Kanununun akde ilişkin hükümlerine göre,akdin taraflarının esaslı noktalarda uyuşması gerekir.
Tapudaki işlemin bir parçası olan Satış Akdi hukuken muteber olmadığına göre zaman aşımı söz konusu olmaksızın taşınmaz kaydının iptali için dava açılabilecektir.Ancak davayı açarken ,davalının iyi niyetli olmadığı öncelikle ileri sürülmelidir.
Tarihleri biraz eski olmakla beraber H.G.K nun 28.10.1972 tarih,1968/7-563 E,882 K.sayılı ilamı ile 14.2.1951 tarih 17/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararının incelenmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.
İyi çalışmalar,başarılar