Mesajı Okuyun
Old 29-03-2011, 18:27   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Nilay Parlar
Herkese merhaba,
Sizlere bir sorum olacak. Bilindiği gibi bir senet iptal ediliyorsa, yani senet bedeli ödendiğinde genelde ya üzerine iki çizgi arasına iptal yazılıp ya da yırtılıp borçluya verilir.
Elimde bir senet var ve senette borçlunun imzasının bulunduğu yer yırtılmış ancak arkadan bantlanmış. Yırtma neticesinde senedin bütünlüğü bozulmamış. Bu durumda borçluya karşı işlem başlattığım takdirde, senedin imza kısmının yırtılarak ödendiği iddiasını ileri sürebilir mi?

Yırtılmış senet ödenmiş senet anlamındadır. Bu yönde Yargıtay kararları da mevcuttur. Örneğin:

Alıntı:
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi

E:1999/14229
K:1999/15633
T:03.12.1999

Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 15.10.1999 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Takip dayanağı bononun yırtıldığı borclu tarafından ileri sürülmüş olup, bilirkişi raporunda da meblağ ve odeme günu kısımlarının yırtıldığı ve bantla yapıstırıldıgı tesbit edilmıştir. Senedin yırtılması ödenmiş olduğunun karinesidir. Bu nedenle alacağın tahsili yargılamayı gerektirdiğinden alacaklı yırtık senede dayanarak takip yapamayacağı cihetle itırazın bu nedenle kabulüne karar vermek gerekirken yazılı gerekçeyle reddine karar verilmesi doğru değildir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda açıklanan nedenle ( BOZULMASINA ), oybirliğiyle karar verildi.

http://www.turkhukuksitesi.com/showp...42&postcount=2