Mesajı Okuyun
Old 28-03-2011, 20:59   #2
tiryakim

 
Olumlu Velayet Değiştirilmesi

Alıntı:
Yazan gülnihal çevik
Ölen A nın çocuğuna vasi olarak anneanne atanmıştır.
Ancak vesayet altındaki çocuğun anneannenin yeni eşinden dayak yemesi, anneannenin de çocuğun bakımını ihmal ettiğine dair çocuğun okulundan gelen şikayetler üzerine teyze çocuğun vesayetini almak istemektedir.
Çocuk haftalarca yıkanmamıştır bu sebeple koktuğu, gerekli kitap ve teçhizatının eksik olduğu tamamlanmadığı, paltosunun olmadığı üşüdüğü vs gibi.

Vesayetin değiştirilmesi için yeni bir dava mı açacağız?
Yoksa vesayet kararı veren mahkemeye yazılı olarak başvuruda mı bulunacağız?
Yeni dava açacaksak, anneanne davalı olarak gösterilecek mi yoksa hasımsız bir dava mı açılacak?

İlgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Açıklamalar ;

---Velayetin değiştirilmesine ilişkin davalar, davalının ikametgahı mahkemesinde görülür.
---Çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaz ya da bu önlemlerin yetersiz olacağı önceden anlaşılırsa, hakim aşağıdaki hallerde velayetin kaldırılmasına karar verir:
1) Ana ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri sebeplerden biriyle velayet görevini gereği gibi yerine getirememesi.
2) Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması.
---Velayet ve kişisel ilişkiye yönelik düzenlemelerde öncelikle çocuğun bedensel ve zihinsel gelişmesi, yararı gözönünde bulundurulmak zorundadır. Velayetin düzenlenmesi ve değiştirilmesi kamu düzeni ile ilgili olup, tarafların bu konuda anlaşma içinde olmaları veya davalının davayı kabul beyanı tek başına yeterli değildir. Yeterli idraka sahip olduğu anlaşılan çocuğun, duruşmaya getirtilerek, dava konusu hakkında bilgilendirilmesi ve kendi görüşünü ifade etme olanağının tanınması, gerektiğinde uzmanlardan bu konuda yardım alınması gerekir.
---Velayet ana ve babanın her ikisinden kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır.
---Kararda aksi belirtilmedikçe, velayetin kaldırılması mevcut ve doğacak bütün çocukları kapsar.
--- Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velayetin kaldırılmasını gerektirmez. Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir.
---Velayetin kaldırılması halinde ana ve babanın çocuklarının bakım ve eğitim giderlerini karşılama yükümlülükleri devam eder. Ana ve baba ile çocuğun ödeme gücü yoksa bu giderler devletçe karşılanır. Nafakaya ilişkin hükümler saklıdır.
---Durumun değişmesi halinde, çocuğun korunmasına ilişkin önlemlerin yeni koşullara uydurulması gerekir.
---Velayetin kaldırılmasını gerektiren sebep ortadan kalkmışsa hakim, resen ya da ana veya babanın istemi üzerine velayeti geri verir.

Dilekçe Metni ;

Alıntı:


… AİLE MAHKEMESİ’NE


Alıntı:


DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

KONU : Velayetin Kaldırılması ve tarafımıza verilmesi isteminden ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

1- Müvekkilim ile davalı … … tarihinde boşanmışlar, müvekkilimin de isteğiyle müşterek çocuklar …/…/… doğumlu … ile …/…/… doğumlu …’un velayetleri davalı babaya verilmiş, çocuklarla anne arasında kişisel ilişki: Her yıl 15 Ocak - 5 Şubat, 1 Haziran - 31 Temmuz tarihleri arasında, tarafların hazırladıkları yazılı protokole uygun olarak düzenlenmiştir. Davalı baba halen Almanya’nın … kentinde ikamet etmekte ve çocuklar da kendisiyle yaşamaktadır.

2- Davalı baba çocukları anneleriyle görüştürmemekte, mahkemece de onaylanan protokol hükümleri ihmal edilmektedir. Davalı yurtdışında olmasını gerekçe yaparak çocukların gönderilmesi gereken tarihi her defasında ötelemekte, yine kişisel bahanelerle erkenden geri götürmektedir.

3- Davalının yurtdışında yaşadığı hayat ve çevrenin çok doğal bir sonucu olarak çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri sekteye uğramaktadır. Çocukların okulundan haricen edindiğimiz bilgiye göre her ikisinde de şiddet eğilimleri gelişmekte, derslerinde arzulanan başarıyı yakalayamadıkları gibi asosyal davranışlar sergilemektedirler. Çocuklar baba ilgisinden olduğu gibi mevcut velayet düzeninin sonucu olarak anne sevgi ve ilgisinden de mahrum büyümektedirler. Açıkladığımız tüm bu sebeplerle velayetin kaldırılması ve her iki çocuğun velayetinin müvekkilime verilmesini sağlamak için mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 348 ve ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları, doktor raporları ve diğer deliller.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı … … üzerindeki velayet hakkının kaldırılmasına velayetin müvekkilime verilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/ …/ …




Davacı Vekili

Av.