Mesajı Okuyun
Old 24-03-2011, 17:02   #11
Arif Aydın

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan thanatos
önemli olan husus H taşınmazı İİK150/c şerhi koyulduktan sonra mı önce mi aldığı ile ilgili. eğer şerhten önce aldı ise sorumluluğu sadece taşınmazın bedeli ile sınırlı yani ipotek hakkı temlik edilmişse bile taşınmazın icra kanalı ile satılması halindeki bedel kadar sorumlu bu bedeli ödeyerek taşınmazı kurtarabilir.
eğer şerhten sonra almışsa taşınmaz satım bedelinden değil ipotek bedelinden sorumlu hale gelir. burada da bakılması gereken ipoteğin türüdür. eğer ipotek anapara ipoteği ise tüm dosya borcundan, limit ipoteği ise ipotek bedelinden sorumlu hale gelir. diye düşünmekteyim.

İİK 150/c maddesindeki şerhten önce satın almıştır. Taşınmaz ipotek verilirken 40.000 TL kredi çekilmiş ve 75.000 TL için iipotek verilmiştir. Kredi miktarı borçlu tarafından yükseltmek istenilmiş, banka bunun için yeni bir ipotek istemiş, bunun üzerine kefil (borcu sonradan ödeyen ) bir arsayı ipotek olarak verilmiş ve 35.000 TL daha kredi çekilmiştir. Bu durumda taşınmazı satın alan şahıs borcun ne kadarından sorumludur?