Mesajı Okuyun
Old 22-03-2011, 19:55   #5
fatihlk

 
Varsayılan

150/a maddesine atıfta bulundunuz.

150/a maddesinde : "Ödeme emrine itiraz hakkında 62 den 72 nci maddeye kadar olan hükümler uygulanır. Ancak; 1. İpotek, bir cari hesap veya işleyecek kredi vesaire gibi bir mukavelenin teminatı olarak verilmişse, icra mahkemesi bu mukavele ve bununla ilgili sair belge ve makbuzları 68 inci maddedeki esaslara göre incelemek yetkisini haizdir." hükmü var.

Gördüğünüz üzere, 150/a maddesinin uygulanabilmesi için, ÖDEME EMRİ YANİ REHİNLİ İLAMSIZ TAKİP SÖZ KONUSU OLMASI LAZIM.

150/a daki ancak ile başlayan ve ". İpotek, bir cari hesap veya işleyecek kredi vesaire gibi bir mukavelenin teminatı olarak verilmişse, icra mahkemesi bu mukavele ve bununla ilgili sair belge ve makbuzları 68 inci maddedeki esaslara göre incelemek yetkisini haizdir." hükmü,
cari hesap-kredi ilişkisi olup ta buna ilişkin ilamlı değil de (ihtaname gönderilemediği için)ilamsız takip yapılmak zorunda kalınan durumlar için getirilmiş. Bildiğiniz üzere, cari hesap-kredi ilişkisinde ihtarda varsa artık ilamlı takip yapılabilir.Ancak ihtar yoksa icra emri değil ödeme emri gönderilecektir. Zaten, icra emrine itiraz hakkında, 150/ı hükmü uygulanacaktır.150/a değil. (YANLIŞSAM LÜTFEN UYARIN!!!)

"ihtarnamenizin 68. madde de sayılan belgelerden sayılamayacağı düşüncesinde olduğumdan" demişsiniz. ancak, 68/b-3'de "Kredi sözleşmeleri ve bunlarla ilgili süresinde itiraz edilmemiş hesap özetleri ile (Ek ibare: 4949 - 17.7.2003 / m.18) "ihtarnameler ve" krediyi kullandıran tarafından usulüne uygun düzenlenmiş diğer belge ve makbuzlar bu Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen belgelerden sayılırlar." denmiş.

Yani, ihtarname de 68 anlamında sayılan belgelerden kabul edilir.