Mesajı Okuyun
Old 20-03-2011, 12:10   #8
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Aequitas
Bildiğiniz gibi belli bir yaşın üzerindeki kişilerden taşınmaz alırken herzaman tenkis riski mevcut, dolayısı ile akli dengesi yerindedir raporu olmadan alım yapmak çok riskli.
Mesajınız aklımı karıştırdı: Burada alıcı (NAZ80) üçüncü kişi konumunda, satıcının mirasçısı değil, işlem satış bağışlama da değil (MK 565/3), kaldı ki alıcı iyiniyetli üçüncü kişi konumunda (MK 1023) tenkis riski onun için nasıl söz konusu olacak?

Soruya dönecek olursak:
Alıntı:
Satıcının rapor almasını istedim. rapor almadan evi alırsanız satarım diyor

Burada alelade bir menkul satışı değil, devletin resmi organlarının gözetiminde resmi şekilde yapılacak bir gayrımenkul satışı söz konusu. O zaman raporu niye siz istiyorsunuz, Tapu Müdürlüğüne "istettirin", top sizden çıksın.

Tapu zaten belirli yaşın üstündekiler için otomatik olarak bu raporu istiyor (Tapu Müdürü ile konuşup öğrenebilirsiniz), ola ki satıcının yaşı bu yaşın altındaysa o zaman da Tapu Müdürlüğüne "alıcı" olarak bir dilekçe verip satıcının akli melekelerinin yerinde olup olmadığı konusunda şüpheniz olduğunu, bu konuda gerekli araştırmanın Tapu Müdürlüğü tarafından yapılmasını talep ettiğinizi, aksi takdire sorumluluğun MK 1007 gereğince onlara ait olacağını ve ayrıca aynı maddenin ikinci fıkrası gereğince ileride bir sorun yaşanırsa işlemde kusuru olan memurun da şahsi sorumluluğu doğacağını bildirin, ondan sonra seyredin bakalım Tapu Müdürlüğü satıcıdan kaç yüz tane rapor istiyor.

Böylece raporu isteyen ve karşı tarafın gözünde işleri yokuşa süren siz olmazsınız, tam aksine Tapu Müdürlüğünün talep ettiği bu raporu almamakta direnirlerse kusur onlara ait olur.

Öte yandan her halükarda (kusur karşı tarafta olsa bile) yaptığınız masrafları geri almak konusunda sıkıntı yaşayabileceğinizi düşünüyorum, çünkü yaptığınız masrafların bir kısmının "satıcı borçları" vs. olduğunu sanıyorum (eski emlak vergileri vs.) ve yine muhtemelen bu ödemeleri yaparken makbuzları kendi adınızla almadınız, dolayısıyla kağıt üzerinde ödemeleri onlar yapmış gözüküyor? Eğer durum böyleyse ödemeleri sizin yaptığınızı ispat etmeniz güç olabilir diye düşünüyorum. Ama raporu almamakta direnirlerse, muhtemelen karşı taraftan alacağınız %6 tazminat zararınızı karşılacak olsa gerek.

Ayrıca kişisel olarak bu olayda aslında riskinizin çok yüksek olmadığını da düşünüyorum: Eğer sadece tapu maliki ile muhatap oluyor olsaydınız, risk daha yüksekti ancak bu olayda ileride bir iptal davası söz konusu olacaksa bu davada davacı konumunda olacak malikin oğlunun da işlemde imzası bulunması, iptal davalarında işlerini bayağı bir zorlaştıracaktı.

Son olarak aşağıdaki başlık altındaki içtihatlara da göz atmanızı öneririm:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=41055