Mesajı Okuyun
Old 14-03-2011, 12:40   #13
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Yavuz Şahin
Sayın Özken az önce Yargıtay Kararını talebime ekleyerek alınan harcın iadesini talep ettim. Malesef İcra Müdürü talebimi reddetti. Harç miktarı yüksek.

Şikayet ile harcı geri aldığınızı söylediniz. Bende aynı şeyi yapmak istiyorum. Fakat sizden ricam konya ilişkin Merci kararı elinizde varsa buraya ekler misiniz?

Sevgili Yavuz Şahin

İcra Mahkemesinin vermiş olduğu kararı bulup yüklemeye çalışacağım.

Yalnız siz İcra mahekemsine hitaben şikayet dilekçesi yazıp aşağıya eklediğim yargıtay kararlarına göre müdürlüğün harç alınması yönündeki i,şlemin iptali ile harcın iadesine karar verilmesini talep edin


T.C. YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 2005/4448

K. 2005/7040

T. 1.4.2005

• HACİZ İSTEME HAKKI ( Ödeme Emrinin Tebliğinden İtibaren Bir Yıllık Süre İçerisinde Haciz İstendiği İçin Düşmediği - İİK.nun 78/Son Maddesi Gereğince Borçluya Yenileme Emrinin Tebliği Zorunlu Bulunmadığı )

• YENİLEME EMRİ TEBLİĞİ ( Ödeme Emrinin Tebliğinden İtibaren Bir Yıllık Süre İçerisinde Haciz İstendiği İçin Alacaklının Haciz İsteme Hakkı Düşmediğinden Borçluya Tebliği Zorunlu Olmadığı )

• HACİZ KARARININ DÜŞMESİ ( Süresinde Satış Yapılmaması Nedeniyle - Bu Durumda Borçlunun SSK'dan Aldığı Maaş Üzerine Haciz Konulması İçin Yenileme İsteğinin Diğer Tarafa Tebliğine Gerek Olmadığı )

• MAAŞ ÜZERİNE KONULAN HACİZ ( Süresinde Satışın Yapılmaması Nedeniyle Haciz Kararının Düşmesi - Bu Durumda Borçlunun SSK'dan Aldığı Maaş Üzerine Haciz Konulması İçin Yenileme İsteğinin Diğer Tarafa Tebliğine Gerek Olmadığı )

2004/m.78,106,110

818/m.125

ÖZET : Somut olayda, ödeme emrinin tebliğinden itibaren bir yıllık süre içerisinde 27.01.2003 tarihinde haciz istendiği için alacaklının "haciz isteme hakkı" düşmemiş olup, İİK.nun 78/son maddesi gereğince borçluya yenileme emrinin tebliği zorunlu bulunmamaktadır. Alacaklının talebi üzerine verilen haciz kararı ise süresinde satış yapılmadığından İİK.nun 106 ve 110. maddeleri gereğince düşmüştür. Bu durumda borçlunun SSK'dan aldığı maaş üzerine haciz konulması için yenileme isteğinin diğer tarafa tebliğine gerek yoktur.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : İİK.nun 78/2. maddesi gereğince haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer. Aynı maddenin 4 ve 5. fıkraları gereğince ise, ( haciz kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmez ise dosya muameleden kaldırılır. Yeniden haciz istemek yenileme talebinin borçluya tebliğine bağlıdır. İlama dayalı olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine, yeniden harç alınır. )
Somut olayda, ödeme emrinin tebliğinden itibaren bir yıllık süre içerisinde 27.01.2003 tarihinde haciz istendiği için alacaklının "haciz isteme hakkı" düşmemiş olup, İİK.nun 78/son maddesi gereğince borçluya yenileme emrinin tebliği zorunlu bulunmamaktadır. Alacaklının talebi üzerine verilen haciz kararı ise süresinde satış yapılmadığından İİK.nun 106 ve 110. maddeleri gereğince düşmüştür. Bu durumda borçlunun SSK'dan aldığı maaş üzerine haciz konulması için yenileme isteğinin diğer tarafa tebliğine gerek yoktur. Ancak, anılan yasa hükümlerine rağmen gerek olmadığı halde yenileme dilekçesinin dahi tebliğ edildiği anlaşıldığından bu işlem sonuca etkili görülmemiştir. Ayrıca, dayanak belgenin niteliğine göre olayda Borçlar Kanunu'nun 125. maddesi gereğince 10 yıllık zamanaşımı uygulanacağından mahkemenin aksine gerekçesinde de isabet görülmemiştir. Bu durumda, istemin reddi yerine kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 01.04.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.
12. HUKUK DAİRESİ

E. 1985/1749

K. 1985/7392

T. 24.9.1985

• HACİZ İSTEME SÜRESİ ( Ödeme Emri Bildiriminden Sonra )

• ÖDEME EMRİ BİLDİRİMİNDEN SONRA HACİZ İSTEME SÜRESİ

• SÜRE ( Ödeme Emri Bildiriminden Sonra Haciz İsteme )

2004/m.78,106

ÖZET : Alacaklı, ödeme emri bildiriminden başlayarak 1 yıl içinde haciz istemezse, bu hakkı düşer. Ancak, alacaklı bu süre içinde haciz istemişse, haciz gerçekleştirilmemiş olsa bile haciz isteme hakkı vardır.
DAVA: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 4.2.1985 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR: İİK.`nun 78. maddesi ödeme emri tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde haciz istenmemesi halini ele almış olup bu süre içinde haciz istenmez veya geri alındıktan sonra yenilenmezse haciz istemek hakkı düşer, yeniden haciz vaz`ı alacaklının yenileme talebinin borçluya tebliği ile mümkündür. Tetkik konusu olayda alacaklı süresinde haciz istemiş, isteği gibi karar verilmiş, ancak haciz tatbik edilememiş, satış yapılamamıştır. Bu duruma göre haciz istemek hakkı değil, haciz kararı düşmüş olacağından yenileme isteğinin diğer tarafa tebliğine lüzum ve zaruret yoktur. Talep gibi haciz kararı verilmek gerekirken, açıklanan esaslara rağmen şikayetin reddolunması isabetsiz, temyiz itirazları yerinde görüldüğünden merci kararının İİK.`nun 366. ve HUMK.`nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 24.9.1985 gününde, oybirliğiyle karar verildi.