Mesajı Okuyun
Old 14-03-2011, 10:40   #8
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Fatih Davran
uygulamada son işlem tarihi üzerinden menkullerde 1 taşınmazlarda 2 yıl geçmiş ve satış istenmemişse (kimi zaman buna bile bakılmaksızın) dosyalarımız işlemden kaldırılıyor..bu karardan şunu mu anlamalıyız : hiçbir haciz talebinde bulunulmayan işlemsiz dosyalar işlemden kaldırılır ama bir kere haciz uygulanmışsa o dosya artık düşürülmez, hacizler yenilenerek devam eder gider?? yargıtayın kararından ben dahil birçok meslektaşımızın ve nerdeyse bütün icra müdürlerinin haberi olmadığını düşünüyorum..konuyu açan ve kararı yayınlayan tiryakim arkadaşımıza çok teşekkürler..

Katılıyorum,

İ.İ.K. 78 "HACİZ İSTEMEK HAKKI" nın düşmesinden bahseder. Borçluya tebligat yapan alacaklı 1 yıl içinde haciz istemez ise bu hakkı düşer. Yenileme dilekçesi ve yeniden harç alınması alacaklıya "HACİZ İSTEMEK YETKİSİNİ" tekrar tanır.

Oysa dosyada haciz var ise "HACİZ İSTEMEK HAKKI" düşmemiştir. Sadece İ.İ.K 106-110 a göre süresinde "SATIŞ TALEP EDİLMEDİĞİNDEN" , menkul veya gayrımenkul üzerindeki "HACİZ DÜŞMÜŞTÜR". Bu haczi tekrar koymanız gerekir. Bu haczi tekrar koymak için de harca veya yenileme dilekçesine gerek yoktur.

İcra Müdürlüklerinin bir kısmı İ.İ.K 78 deki haciz istemek hakkının ne olduğunu iyi bilmemektedirler. Bu nedenle her yenilemeden harç alınması gerektiğini düşünürler. İzahını yapmama rağmen harç almakta ısrar ederler ise ben şikayet hakkımı saklı tutarak yatırıyorum. Bilahire icra mahekemesine şikayet ile harcı geri alıyorum

Bilginize...