Mesajı Okuyun
Old 12-03-2011, 21:37   #4
tiryakim

 
Olumlu

T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi

ESAS : 2000 / 3957
KARAR : 2000 / 6531
KARAR TARİHİ : 03.07.2000


Davacı Hüsamettin Konuk vekili Avukat Neşat Çetinkaya , davalı Kaya ve Özkan aleyhine 18.1.1993 gününde verilen dilekçe ile sahte nüfus cüzdanı ile yapılan ın iptalinin istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın davalı Özkan kabulüne, davalı Hüseyin Kaya reddine dair verilen 9.12.1999 günlü ın Yargıtayca incelenmesi davalı ilhan Özkan vekili süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.

Dava, sahte nüfus cüzdanı ile yapılan araç satış sözleşmesinin iptali istemine ilişkindir. Mahkemece istem kısmen kabul , karar İlhan tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı dava dilekçesinde kendisine ait aracın üçüncü kişiler tarafından rızası elinden alınarak sahte nüfus cüzdanı ile davalı İlhan Özkan´a satıldığını, diğer davalı Noter Kaya´nın da kusurlu olduğunu bildirerek aracın aynen, mümkün olmadığı takdirde bedelinin tahsili ile satış sözleşmesinin iptalini istemiştir.Araç, ceza yargılamasında olayla ilgili devam eden soruşturma nedeniyle Cumhuriyet tarafından davacıya teslim edilmiştir. Mahkemece, satış işleminde sahte nüfus cüzdanı kullanıldığı gerekçesiyle davalı İlhan Özkan yönünden istem kabul edilmiş, davalı noter açısından bir gerekçe dava reddedilmiştir.

Noterlerce yapılan araç satış sözleşmesinin düzenlenmesi sırasında, araç ruhsatının istenmesi zorunludur. Ruhsatlarda araç nin nüfus kimlik bilgileri yeralmış bulunduğuna göre araç sahibi olarak bildirilen kişinin nüfus bilgileri ile ruhsattaki bilgilerin birbiriyle örtüşüp örtüşmediği incelenip noterin de sorumluluğunun belirlenmesi gerekir. Bu yön incelenmeden noter hakkındaki davanın reddi doğru Anılan yön gözetilmeden verilen karar usul ve yasaya aykırı olup bozulması gerekmiştir.

SONUÇ:Temyiz olunan kararın nedenle BOZULMASINA, nedenine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek geri verilmesine 3.7.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Umarım Yargıtay İlamları işinize yarar.

Teşekkürler...