Mesajı Okuyun
Old 10-03-2011, 18:50   #18
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Koray Kılıç
Kira sözleşmesi tek taraflı kiracı tarafından feshedildiğinde ve anahtar kiralayana teslim edilmek istendiğin de kiracı eğer kiralayan anahtarı teslim almaktan imtina ederse
Sayın Av.Nevra Öksüz'ün yukarıdaki beyanına aynen katılarak eklemek isterim:

Kira sözleşmesinde bu doğrultuda özel bir hüküm yoksa, kira sözleşmesi kiracı tarafından hukuka uygun olarak tek taraflı FESH EDİLEMEZ. Kiracı sözleşmeyi fesh ederse 6570 sayılı yasanın 11. maddesindeki süreye uyarak fesh etmelidir, kafasına göre "ben fesh ettim, burayı da boşaltıyorum" derse onun adı haksız fesih olur.

Dolayısıyla bu durumda kiralayanın anahtarı teslim almak istememesi de son derece doğal olup, kiralayan daha sonra "onun da fesih de rızası vardı, öyle olmasa niye anahtarları alsın ki" gibi bir savunmayla karşılaşmamak ve haksız fesihten kaynaklanan haklarını kaybetmemek için, anahtarların tevdi mahalline bırakılmasını bekliyor olabilir. Bu durumda kiracı mahkemeye başvurup anahtarları tevdi mahalline bırakacaktır ki, kiralayan da sözleşmenin onun tarafından haksız fesh edildiğini resmi bir mahkeme işlemi ile ispat edebilsin ve bundan kaynaklanan tüm zararları için kiracıya rücu edebilsin.