Mesajı Okuyun
Old 09-03-2011, 19:20   #1
tomas

 
Varsayılan Kira Sözleşmesi Kiracı Tarafından Dolaylı Temsille Kurulabilir Mi?

1- Bir kişiye kira sözleşmesi yapması görevi verilmesi hukuki olarak nasıl değerlendirilir? Bu görev verilen kişi kurulış aşamasıda bulunan bir şirketin ortağıdır (ltd).
Bu ortak sözleşmeyi kendi adına yaparsa ve kira sözleşmesinin özel maddesine, yanına ortak alabilir ortaklıklar kurabilir diye bir hüküm koymuştur. Bu hüküm karşısında şirketin hukuki durumu nedir?
Sözleşmedeki bu özel hükümden kiralayanın, kurulması ihtimali olan bu ortaklığı bildiği ve kurulduktan sonra kira sözleşmesinin bu ortaklığa devrine ömceden izin verdiği anlaşılabilir mi? Somut olayda ilk ayın kirasını ortaklar birlikte sonraki ay kuruluş aşaması tamamlanan ltd tarafından ödenmiştir.
2- Kira sözleşmesinde kiracı tarafın dolaylı temsilci vekille temsil edilebilmesi mümkün müdür? Kiralaya karşı sözleşeni tanımıyorsa bu kişi kira sözleşmesinin tarafı olabilir mi?
Dolaylı temsilcinin müvekkili, onun adına ve hesabına girdiği borçtan vekili kurtarırsa, BK. m. 393/I,II'deki kanuni devirle sözleşmenin tarafı olur mu?
Bir kişi, bir kanun hükmüyle tanımadığı veya hiç istemediği bir kimseyle sözleşme ilişkisine sokulabilir mi?
3- Sözleşmenin devri yasağı olan kira sözleşmelerinde veya G.K.H.K'a tabi olan ve sözleşmede devredilebilir ifadesi olmayan sözleşmelerde, kiralayanın açık izni olmadan yapılan devir örtülü olarak kabul edilmş sayılabilir mi?
4- Kira ,cı tarafın, tüzel kişi olduğu (ltd) kiralarda, tüzel kişinin münfesih olması halinde kira sözleşmesinin durumu nedir? Bu durumun gerçek kişinin ölümünden farkı nedir? Niye gerçek kişinin ölümüyle kira sözleşmesi sona ererken tüzel kişi münfesih olunca aynı hüküm uygulanamaz?
5-Yazılı kira sözleşmesinde taraf olan kişinin yerine, başka bir kişinin sözleşmenin başından itibaran düzenli ve aralıksız olarak kira bedellerini ödemesi o kişiyi kira sözleşmesinin tarafı yapar mı?