Mesajı Okuyun
Old 27-02-2011, 23:19   #6
S.Orhan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Avukat Nur
Sevgili meslektaşlarım;
Bir müvekkilim karşılıksız çek keşide etmek suçundan 100.000-TL adli para cezasına mahkum edilmiş. İşbu ceza süresinde ödenmediğinden tazyik hapsine dönüştürülmüş. Müvekkil hakkında yakalama kararı da çıkartılmış.

Sorularım şöyle:
1- Müvekkil hapse girmemek için bu cezayı bir an önce ödemek istiyor. Fakat meblağ çok yüksek. Acaba taksitlendirme mümkün mü?

2- Taksitlendirme mümkün ise, talebimizi nereye nasıl ileteceğiz?

3- Taksitlendirme talebi kabule/uygun görülmeye bağlı mıdır? Süre ve meblağ sınırı var mıdır?

Konuyla ilgili tecrübe ve/veya bilgisi olan mesletaşlarımın yardımını rica ederim.

Herkese kolaylılar diliyorum...

Sayın Nur,
Para cezası süresinde ödenmediğinden hapse dönüştürülmüş ise taksitlendirme mümkün değildir.İnfaz aşamasında taksitlendirme talebi cumhuriyet savcılığına yapılır.Hükümlünün ödeme emrinin tebliğinden itibaren 1 aylık süre içerisinde başvurması halinde para cezasını 3 eşit taksitte ödeme hakkı vardır.İlk taksit peşin ödenir, geriye kalan iki taksit ise birer aylık sürelerde ödenir.Bu yasal bir hak olup, kabule veya takdire bağlı değildir.
Müvekkilinize yapılan ödeme emri tebligatı uslüne uygun ise taksitlendirme hakkı kalmamış demektir.Ancak ödeme emri tebligatı usulsüz ise bu durumda yeniden tebligat yapılması gerektiğinden taksitlendirme hakkınızı kullanabilirsiniz.Ayrıca yargılama aşamasındaki duruşma davetiyesi tebligatının ve hüküm yüze karşı verilmemiş ise gerekçeli karar tebligatının usülüne uygun olup olmadığına bakmanızı öneririm.Bu tebligatlar usulsüz ise eski hale getirme , temyiz ve infazın durdurulması başvurusunda bulunabilirsiniz.Eski hale getirme ve temyiz başvurusu kendiliğinden infazı durdurmaz,ancak mahkemece infazın durdurulmasına karar verilebilir.
Saygılarımla.