Mesajı Okuyun
Old 24-02-2011, 15:12   #3
HÜLYA ÖZDEMİR

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

13. HUKUK DAİRESİ

E. 2008/367

K. 2008/7375

T. 28.5.2008

• GÖREV SINIRININ TESPİTİ ( Konusu Para Olan Davalarda Görevli Mahkeme İhtilaflı Olan Alacağın Miktarına Göre Belirleneceği - Faiz İcra İnkar Tazminatı ve Yargılama Giderlerinin Hesaba Katılmayacağı )

• KONUSU PARA OLAN DAVALAR ( Görevli Mahkeme İhtilaflı Olan Alacağın Miktarına Göre Belirleneceği - Faiz İcra İnkar Tazminatı ve Yargılama Giderlerinin Hesaba Katılmayacağı )

• KISMİ DAVA ( Alacaklı Alacağının Tamamı İçin Dava Açmak Zorunda Olmayıp Şimdilik Kaydıyla Alacağın Bir Kısmını Dava Edebileceği - Alacağın Tamamı Çekişmeli Değilse Görevli Mahkemenin Dava Edilen Bölüme Göre Saptanacağı )

• ALACAĞIN ÇEKİŞMELİ KISMI ( Tamamı Çekişmeli İse Görevli Mahkeme Alacağın Tamamına Göre Alacağın Tamamı Çekişmeli Değilse Görevli Mahkeme Dava Edilen Bölüme Göre Saptanacağı )

1086/m.1, 4, 8

ÖZET : Konusu para olan davalarda görevli mahkeme ihtilaflı olan alacağın miktarına göre belirlenir. Görev sınırının tespitinde faiz, icra inkar tazminatı ve yargılama giderleri hesaba katılmaz. Alacaklı alacağının tamamı için dava açmak zorunda olmayıp, şimdilik kaydıyla alacağın bir kısmını dava edebilir. Alacağın tamamı çekişmeli değilse görevli mahkeme dava edilen bölüme göre saptanır.
Alacağın miktarı Asliye Hukuk Mahkemesinin görevinde kalmakta ise şimdilik 700.00 YTL talep etmekte ise de davacının alacağının görev sınırının üzerinde tamamının nizali olduğu kabul edilmelidir.
DAVA : Taraflar arasındaki alacak-tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı mahkemenin görevsizliğine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı,davalının tavuk çiftliğinde tavukların yemlenmesi,bakımı ve temizlik işlerinde 1.3.1997 tarihinden 1.8.2003 tarihine kadar çalıştığını,ücret ödenmeden iş aktinin feshedildiğini ileri sürerek, fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak kıdem, ihbar tazminatı vd için şimdilik 70.000.000 TL'nin tahsilini istemiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece; dava edilen bölüm 700.00 YTL olduğundan davanın, görevsizlik nedeniyle reddine ve dosyanın, görevli ve yetkili Mersin Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Konusu para olan davalarda görevli mahkeme ihtilaflı olan alacağın miktarına göre belirlenir. Görev sınırının tespitinde faiz, icra inkar tazminatı ve yargılama giderleri hesaba katılmaz. Hukukumuzda alacaklı alacağının tamamı için dava açmak zorunda olmayıp, şimdilik kaydıyla alacağın bir kısmını dava edebilir. Diğer bir deyişle kısmi dava açabilir. Kısmi davada, dava konusu edilen bölüm alacağın son bölümü ise görevli mahkeme dava edilen alacak miktarına göre belirlenir. Dava konusu edilen alacak, alacağın son kısmı değilse ve alacağın tamamı çekişmeli ise, görevli mahkeme alacağın tamamına göre belirlenir. Alacağın tamamı çekişmeli değilse görevli mahkeme dava edilen bölüme göre saptanır.
Somut uyuşmazlıkta davacı fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak dava açtığına göre,öncelikle mahkemece davacıya alacağın miktarı yönünden talebini açıklattırılmalıdır. Şayet talep edilecek alacağın miktarı Asliye Hukuk Mahkemesinin görevinde kalmakta ise şimdilik 700.00 YTL talep etmekte ise de davacının alacağının görev sınırının üzerinde tamamının nizali olduğu kabul edilmelidir.Bu durumda davaya bakmak HUMK 1,4,8. Maddeleri gereğince Asliye Hukuk Mahkemesinin görevi içinde kalmaktadır. Aksi durumda ise şimdiki gibi karar verilmesi gerekirken,yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle davacı tarafından temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 28.05.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.
yarx