Mesajı Okuyun
Old 24-02-2011, 06:02   #6
Av. Tuğba Karaca

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
8.Ceza Dairesi

Esas: 2004/5075
Karar: 2005/5259
Karar Tarihi: 21.06.2005

ÖZET: Sanıkların silahlarla birlikte deneme atışı yapılması için bir araya getirildiği, bu şekilde sanıkların birlikte olmalarında toplu silah ticaretinde bulunma iradelerinin mevcut olmadığı, sanığın münferiden davranarak <2> adet silahı satması eyleminin ülkede silahın yayılmasına yönelik bireysel silah ticareti suçunu oluşturduğunun ve diğer sanıkların kişisel ihtiyaç nedeniyle birer adet silah satmaları şeklinde oluşan eylemlerinde ticari amaç bulunmayıp ruhsatsız silah bulundurma suçunu oluşturduğunun gözetilmesi gerekir.

(765 S. K. m. 31, 33) (6136 S. K. m. 12, 13)

Dava: Toplu silah ticareti yapmak ve alıcıya aracılık etmekten sanıklar İhsan Tanık, Tahsin Koç, Doğan Bayrak'ın yapılan yargılanmaları sonunda; Hükümlülüklerine ve zoralıma, TCK. nun 31. maddesi gereğince sanıklar İhsan Tanık, Tahsin Koç'un müebbeten kamu hizmetlerinden yasaklanmalarına, sanık Doğan Bayrak'ın 3 yıl süre ile kamu hizmetlerinden yasaklanmasına, aynı yasanın 33. maddesi gereğince sanıklar Tahsin Koç, İhsan Tanık'ın hapislik süresi içerisinde yasal kısıtlılık altında bulundurulmalarına dair Niğde Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 10.12.2003 gün ve 111 esas, 272 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık Tahsin Koç müdafii ile sanıklar İhsan Tanık, Doğan Bayrak tarafından istenilmiş olup, CMUK. nun 318. maddesi gereğince sanık Tahsin Koç müdafii tarafından duruşmalı inceleme isteğinde bulunulan dava evrakı C. Başsavcılığının 30.3.2004 günlü bozma istekli tebliğnamesiyle dairemize gönderilmiş ve duruşma günü tayin edilerek sanık Tahsin Koç ve müdafii adına tebligat çıkarılmıştır. Yapılan tebligata rağmen duruşmada müdafii ile de temsil edilmeyen sanık Tahsin Koç hakkındaki incelemenin duruşmasız olarak yapılmasına karar verilip incelendi:

Karar: Dosyadaki bilgi ve belgelere, 14.4.2003 tarihli olay yeri tesbit tutanağı ve tanık Fatih Aydın'ın mahkemedeki beyanına göre sanık Doğan Bayrak'la irtibat kurularak bu sanıktan <1> adet, sanık İhsan Tanık'tan <2> adet ve sanık Tahsin Koç'tan ise <1> adet silahın satın alındığı, sanıkların silahlarla birlikte deneme atışı yapılması için bir araya getirildiği, bu şekilde sanıkların birlikte olmalarında toplu silah ticaretinde bulunma iradelerinin mevcut olmadığı, sanık İhsan Tanık'ın münferiden davranarak <2> adet silahı satması eyleminin 6136 Sayılı Yasanın 12/1. madde ve fıkrasındaki ülkede silahın yayılmasına yönelik bireysel silah ticareti suçunu oluşturduğu, sanıklar Doğan Bayrak ve Tahsin Koç'un ise kişisel ihtiyaç nedeniyle birer adet silah satmaları şeklinde oluşan eylemlerinde ticari amaç bulunmayıp 6136 Sayılı Yasanın 13/1. madde ve fıkrasında tanımlanan suçun oluştuğu gözetilmeden, suç nitelemesinde yanılgıya düşülerek aynı yasanın 12/2. madde ve fıkrası uyarınca hüküm kurulması,

Sonuç: Bozmayı gerektirmiş sanık ve sanıklar müdafiilerinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı istem gibi BOZULMASINA, bozma nedenine göre tutuklu sanıklar İhsan Tanık ve Tahsin Koç'un tahliyelerine, başka suçtan hükümlü veya tutuklu değillerse telle derhal salıverilmeleri için Yargıtay C. Başsavcılığına yazı yazılmasına, 21.06.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları