Mesajı Okuyun
Old 22-02-2011, 00:50   #15
Ovacık

 
Varsayılan

Tanık dinleyebiliyormu, yemin deliline başvurabiliyormu, istiktap yapabiliyormu. Kanımca itirazın iptali davası TSHH ne açılamamalıdır.Zira mahkeme değil ve inceleme yetkisi sınırlı.Burada bana kalırsa izlenmesi gereken yol, alacak hakkı saklı kalmak kaydıyla icra takibinden vazgeçmek, sonra TSHH ne başvuruda bulunmaktır.]

Tüketici Mahkemeleri yukarıdaki Yargıtay Kararlarını gerekçe göstererek,itirazın iptali taleplerini reddeden Hakem Heyetleri Kararlarının iptaline karar vermektedirler. Bu nedenle, Hakem Heyetleri bu başvuruları inceleyerek karara bağlamak zorunda kalmaktadır. Mevcut uygulama bu yöndedir. Ancak, bu uygulamada sizin de yazdığınız pek çok Usul Hukuku sorunu bulunmaktadır. Heyetlerde genellikle tek hukukçu üye bulunmaktadır ve diğer üyeler(Belediye,Ticaret Odası, Esnaf Odası,Tüketici Derneği temsilcileri) hukukçu olmadıklarından avukat üyeler, gereğinde bilirkişiye başvurarak ihtilafları incelemektedir.
Halen süren bu sorunun 4077 sayılı Kanunda yapılacak değişiklik ile çözülmesi beklenmektedir. Kanun Tasarısının 23.maddesinin ilgili fıkrası ve gerekçesi aşağıdadır. (Gerekçede mevcut durumun nasıl olduğunun açıklandığına dikkat)

MADDE 23- 4077 sayılı Kanunun 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Tüketici sorunları hakem heyetlerine müteşebbisler başvuramaz.

GEREKÇE:
Ayrıca tüketicinin ekonomik çıkarlarını korumak amacını taşıyan 4077 sayılı Kanunda oluşturulan tüketici sorunları hakem heyetlerinin de temel amacı tüketici sorunlarının daha etkili ve çabuk çözüme kavuşturulmasıdır. Ancak 4077 sayılı Kanunda aksine hüküm olmadığı gerekçesiyle verilen mahkeme kararlarına istinaden, satıcı ve sağlayıcılar tarafından özellikle icra hukuku kapsamındaki itirazın iptali, alacağın tahsili veya icra takibinin devamı hususlarına ilişkin başvurular yapıldığı ve hatta bu başvuruların sayısının tüketiciler tarafından yapılan başvuruların sayısını aşar hale gelmesi nedeniyle tüketici sorunları hakem heyetlerine müteşebbislerin başvurmasının önüne geçilmesi amacıyla müteşebbislerin hakem heyetine başvuramayacağı açık bir şekilde düzenlenmiştir. Müteşebbisler, Borçlar Kanunu ve istisnaen Ticaret Kanunu hükümleri doğrultusunda haklarını arayabileceklerdir.
(24. maddede aynı gerekçe ile müteşebbislerin -hakem heyeti kararlarına itiraz hariç- Tüketici Mahkemelerine başvuramayacaklarına dair düzenleme de yapılmaktadır.)


Bu tasarı yasalaşıncaya kadar, itirazın iptali talepleri için hakem heyetlerine başvurmak gerekiyor, durum böyle maalesef.