Mesajı Okuyun
Old 21-02-2011, 13:23   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan andrius
Müvekkil T diğer kişi K ile bir iş anlaşması yapmış ve daha iş görülmeden ödeme amacıyla 5 adet çek vermiştir.İş anlaşması feshedilmek üzere anlaşılmış ve diğer kişi K nın zararı ve istediği miktar ödenmiş karşılığında 5 adet çek geri verilmek şartıyla sözleşme imzalanmıştır.
5 adet çekin 4 adedi geri verilmiş fakat 1 tanesi sözleşmede kendilerine verilen süre bitmiş olmasına rağmen geri verilmemiştir.İhtar çekilmiştir.Haricen çekin bankaya K'nin borçlarına teminat olarak verildiği bilgisi alınmıştır.Bilgimiz dahilinde aleyhimize yapılmış bir icra takibi yoktur.Çekin 6 aylık zamaaşımı süresi de geçmiştir.
Menfi tespit davası açmayı düşünmekteyim,çeklerin bedelsiz kaldığı ve geri verileceğine dair K tarafından imzalı belgemizde mevcuttur,çekin icraya konmamış olması ve 6 aylık süresinin geçmiş olması davamızı etkiler mi?Dikkat etmem gereken başka bir nokta varmıdır?Teşekkürler

Elbette ki İİK.72. dairesinde Menfi Tespit davası açabilirsiniz. Diğer yandan iyi niyetli hamiller bakımından TTK.599/1'i incelemeniz uygun olur.

Ayrıca bir hususu eklemek gerekir: Davanın terditli açılmasına gerek yoktur, Menfi tespit davası devam ederken ödeme söz konusu olursa dava kendiliğinden istirdat davasına dönüşür ve davaya istirdat davası olarak bakılır.

Saygılar,