Mesajı Okuyun
Old 19-02-2011, 13:48   #6
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Sayın avsakgun,

Türk Medeni Kanunu'nun 345. maddesi çerçevesinde olaya yaklaşılması gerekmektedir. 345. maddeye göre "Çocuk ile ana veya baba arasında ya da ana ve babanın menfaatine olarak çocuk ile üçüncü kişi arasında yapılacak bir hukuki işlemle çocuğun borç altına girebilmesi, bir kayyımın katılmasına ve hakimin onayına bağlıdır."

Olayda çocuk ile üçüncü kişi arasında anne babanın menfaatine yapılan bir işlem söz konusudur. Dolayısıyla öncelikle aile mahkemesi yargıcından izin alınması ve mutlaka işleme katılmak üzere bir kayyımın atanmasının sağlanması gerekmektedir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde işlem geçersiz olacaktır, hiçbir hüküm ve sonuç doğurmayacaktır. Aile mahkemesi yargıcından izin alınmalıdır, çünkü Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanuna göre üçüncü kısım yani vesayet hariç ikinci kitabında düzenlenen işlerden doğan uyuşmazlıklarda aile mahkemeleri görevlidir. 345. madde de ikinci kitapta düzenlenmiştir.

İpotek işlemi yasak işlemler arasında değildir, yasak işlemler sınırlı şekilde sayılmıştır, bunlar kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli miktarda bağışlamalarda bulunmaktır.

Saygılarımla