Mesajı Okuyun
Old 19-02-2011, 13:18   #1
AV. MUSTAFA ALİ

 
Varsayılan Yanlış Tedavi - Maddi ve Manevi Tazminat

H, 5 yaşındadır ve doğumunu müteakip geçirdiği hastalık sonucunda özürlü olarak hayatını sürdürmektedir. H, 5 yaşında olmasına rağmen 7 aylık bir bebek gibidir. Konuşamamakta, yürüyememekte ancak herhangi bir alete bağlı olmadan hayatını sürdürebilmektedir. Anne ve babası çocuklarının iyileşmesi için doğumundan beri çaba sarf etmektedirler ve bulabildikleri tüm umutları değerlendirmektedirler.
Bir tavsiye üzerine Dr. G.'nin özel muayenhanesine giderler. Dr. G. aynı zamanda A. üniversite hastanesinde doktor olarak çalışmaktadır. Onun talimatlarıyla farklı bir tedavi uygulanır. Tedavi, A. üniversite hastanesinde tam olarak 7 ay sürer. Bu 7 ay zarfında sürekli olarak Dr. G.'nin gözetiminde tedkikler ve kontroller yapılmaktadır.
Ancak tedavi sürerken H daha da kötüleşmeye başlar. Solunumunda sıkıntılar baş gösterir, ayrıca ayaklarında ve bacaklarında bariz şişme ve morluklar ortaya çıkar. Dr. G. bu konuda hasta yakınlarınca uyarılsa da, Dr. G. tedaviye devam eder. H., tedavinin 6. ayında mide kanaması geçirir. Servis doktorları Dr. G. ile görüşüp uyguladığı tedavinin H.'ye zarar verdiğini söyleseler de, Dr. G. tedavisinin devamını ısrarla sürdürür.
7. ayın sonunda H. solunum yetmezliği ile acilen T. hastanesine kaldırılır. H.'nin acilen yatışı yapılır. 7 aylık tedavisinin neticesinde ileri zatürre olduğu, bu tedavinin en fazla 1 ay yapılması gerektiği söylenir. H.'nin 2 kez solunum yetmezliği ile kalbi durur, hayata zorla döndürülür. Tedavinin sonunda 5 ayrı cihaza sürekli bağlı olmak şartıyla hayatını sürdürebilmektedir. 7 ay öncesindeki durumundan çok çok gerilere gitmiştir.
SORU: G. hakkında cezai ve hukuki olarak neler yapılabilir? Hukuk davası kimlere karşı, hangi mahkemelerde(idari-adli?) ve hangi miktarlarda açılmasını tavsiye edersiniz?
Av. Mustafa Ali ERDOST