Mesajı Okuyun
Old 18-02-2011, 10:20   #3
Av.Özlem PEKSÜSLÜ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avsakgun
Bir veli bankadan kredi çekmek istiyor. Banka da teminat için ipotek karşılığında kredi verebileceğini söylüyor. Veli kendisi ve çocuğunun müşterek malik oldukları bir taşınmazı ipotek ettirmek isteyince banka da bunun için Hakimden izin al, hakimin izni olmadan böyle bir işlem yapamam diyor.
Benim sorum şu,
1) Velinin çocuğu için böyle bir işlem yaptırmak istediğinde mahkemeden izin alması gerekir mi, izin konusu medeni kanunda vasiler için düzenlenmemiş midir?
2) Eğer velinin de hakimden izin alması gerektiğini varsayarsak böyle bir ipotek işlemi MK 449. maddede belirtilen yasak işlemler arasına girer mi?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum

Çocuğun menfaati ile velinin menfaati çatıştığı için kayyım atanması gerektiğini düşünüyorum.

Menfaat çatışması olmadığını düşünüyorsanız bence izin almasına gerek yok.Fakat izin almadan da kurumlar işlem yapmıyor.Bu nedenle ben de benzer bir dava açtım fakat çocuğun ihtiyaçları sebebiyle diye belirtmeniz gerekiyor bu durumda.MK.m.355/1 de çocuklarını ihtiyaçaları için başvuruyu zorunlu kılmış.

Kuruma yazılı olarak başvuruyu deneyin ben bir kaç kez denedim,sonunda oldu,davadan feragat ettim.Sonuçunu ben de merak ediyordum açıkcası.Uygulamada pek yerleşen bir dava değil.Genelde vasi ataması yapılıyor,daha sonra vasi izin alıyor.Ama çocuğun annesi varken bir başkasını yetkili kılmak bana çok mantıklı gelmiyor.