Mesajı Okuyun
Old 11-02-2011, 13:59   #4
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

Sn. Av. Sedat;

Muris anne+abla ve de abi+kardeş imar uygulaması neticesinde ayrı parsellere kaydırılıp paylarında eksilme olmamış.

Muris anne sağ iken KKİS yapmış, aynı parseldeki abla da sözleşmeye dahil olmuş, anlattığın şekilde daire paylaşmış.. Ben KKİS gereği daireleri teslim aldıklarını vcarsayarak bir sonuca varacağım.

Burada anlaşılmayan kısım muris annenin hangi malı sizin müvekkilleriniz olan abi+kardeşten kaçırdığıdır. Zira imar uygulaması sonucu paylaşım oranları aynen korunmuş. imar uygulaması sonucu oluşan parseldeki annenin 1/2 payı artık 3 daireye dönüşmüş durumdadır. (bina tamamlanmış ise) Sağ kalan 3 kardeş bu daireler üzerinde eşit oranda pay sahibi olacaktır. Bu halde bence varisten mal kaçırma değil, taşınmaz malın ikame mal haline gelmesi söz konusudur. (boşanmadaki mal rejimindeki gibi) Yani terekeye dahil olan taşınmaz ortadan kalkmamış onun yerine 3 daire geçmiş.

daireler tamamlanmadı ise muhtemelen KKİS'de şöyle bir madde vardır: Mal sahibinin ölümü halinde yasal mirasçılar murisin yerine geçerler" bu maddenin geçerliliği tartılşılır fakat her halükarda sağ kalan 3 kardeş bir araya gelerek KKİS'nin aynen devamına muvafakat ederek 3 daireyi eşit oranda paylaşabişlirler.

muris asıl iradesini gizleyip örn; 3. kişiye veya somut olaydaki ablaya tapu devri yapsa ve fakat bir bedel almasa yani aslında bağış yapar iken bunu satış gösterse muvazaa olur. Somut olayda muvaza olomadığı aksine murisin yasaya uygun olarak bir karşılık alarak KKİS yaptığı sabit olduğuna göre olayda muvazaadan bahsedilemez.

ikincisi taşınhmaz artık 3 adet daire ye dönüştüğüne göre veya dönüşeceğine göre saklı payı ihlal eden devir de yok demektir. Fakattt KKİS gereği daireler yapılmaz ve teslim edilmez ise veya kalan 3 varis te KKİS'ye muvafakat etmez ise KKİS'ninh feshi ile murisin % 50 hissessinin miras payı oranında müvekkillleriniz adına tescilini isteyebilirsiniz. fakat muvazaa nedenine dayanmanız uygun olmaz kanaatindeyim..