Mesajı Okuyun
Old 07-02-2011, 17:25   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

 
Varsayılan

Madde 1 – (Değişik birinci fıkra : 5/3/1992 - 3783/1 md.) 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veya İlçe İdare Heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece, 300 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır

2022 Sayılı Kanuna Göre Aylıktan Faydalanamayacak Olanlar(Yön.Md.5):

a) Sosyal Güvenlik Kurumlarından aylık alanlar (Malul olmaları nedeniyle yetim olarak aylık alan çocuklardan aylıkları bu kanun kapsamında ödenen özürlü aylıklarından düşük olanlar hariç)
b) M.K.nun 364 ncü maddesine göre bakmakla mükellef kimsesi bulunduğu tespit olunanlar. “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır. Md.364”
c) Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde nafaka bağlanmış veya bağlanması mümkün olanlar (Muhtaçlık sınırı 2006 yılı ikinci yarı yıl için;1550 x 0,044745= 69,35 YTL dir)
d) Muhtaçlık sınırı üzerinde mahkeme kararı ile veya kanunla bağlanmış devamlı bir geliri olanlar.
e) Menkul ve gayrimenkul mallarından dolayı veya herhangi bir şekilde sürekli bu kanunun 1nci maddesine göre bağlanacak aylığa eşit veya daha fazla geliri olanlar.
f) Kamu kurumlarında yiyecek ve barınma dahil olmak üzere sürekli bakımı yapılan kişilerden(örneğin sosyal hizmetler kurumlarında sürekli olarak ücretsiz bakımı yapılan kişiler) kendilerine kanunlarına göre muhtaçlık sınırının üzerinde harçlık ve ücret ödenenler.
Not: Yukarıda açıklanan şartlarda; herhangi bir sosyal güvenlik kurumlarından aylık almadan, sadece tedavi ve sağlık hizmetlerinden yararlananlar faydalanamaz diye hüküm bulunmadığından, sadece tedavi ve sağlık hizmetlerinden yararlanan kişiler, diğer şartları taşıdığı takdirde aylık bağlanabilmektedir. Bu takdirde sağlık giderleri(Özürlü olarak herhangi bir sosyal güvenlik kurumunun tedavi yardımından yararlananlar hariç) yeşil kart verilmek suretiyle karşılanacaktır.