Mesajı Okuyun
Old 01-02-2011, 13:24   #1
daimi stajer

 
Varsayılan Davacının alacak davasında yemin ettikten sonra aleyhine açılan davalda bu yeminden yararlanması

Meslektaşlarım,
Konu biraz karmaşık olabileceğinden aşamaları numaralandırarak anlatacağım. Yardımlarınızı rica ediyorum.
1- Müvekkilim adına kayıtlı gayrimenkul vermiş olduğu usulüne uygun vekaletnameye dayanılarak bir çalışanı tarafından, müvekkilimin rızası dışında satıldı ve bedel müvekkilime ödenmedi.
Bu nedenle tarafımızdan alacak davası açıldı. Alacak davasında, davalı (müvekkilimin işçisi) şirketten alacağı olduğu, işten çıkartıldığı ve kıdem, ihbar gibi işçilik alacaklarına mahsuben bu bedeli ödemediğini iddia etti. Bunun üzerine, mahkeme davacı müvekkilme yemin teklif etti. Davacı müvekkilim, mahkemede "davalıya hiçbir ad ve nam altında borcu olmadığına dair" yemin etti. Yargılama sonunda mahkeme, davalının gayrimenkulün satış bedelini ödemesi gerektiğine karar verdi.
2- Davalı bunun üzerine iş mahkemesinde işçilik alacakları konulu dava ikame etti. Bu davada yemin edildiğinden bahisle davanın reddini talep ettim. Dosya bilirkişiden döndü. (Bir kısım alacaklar 5 yıllık zamanaşımına uğradığı için dosya şu an ek bilirkişi raporu aşamasında.) Ancak, mahkeme davayı kabul edeceği yönünde sinyal verdi.

Benim sorum şu olacak. Bildiğimiz gibi, taraf yemini kesin delil. Müvekkilim daha önce açmış olduğu "alacak davasında" davalı (iş mahkemesinde davacıya) hiçbir şekilde borçlu olmadığı konusunda yemin etti. Bu konuda mahkeme maalesef işçi lehine karar verecek. Şu aşamada nasıl bir yol izlemeliyim? Bu konuda Yargıtay kararı da bulamadım. Elinde bu konuda Yargıtay karararı olan meslektaşlarımın da katkılarını bekliyorum. Şimdiden tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.