Mesajı Okuyun
Old 29-01-2011, 18:44   #5
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Ekinekin,

Alıntı:
Yazan Av. Ekinekin
... müvekkil A, şirketini B'ye, şirketin hiç bir borcu olmadan devrediyor. Hisse devri değil, şirketin tamamı müvekkil A'ya ait, o da şirketi B'ye devrediyor. Devir ilanen tebliğ ediliyor, sicil gazetesinde tescil ediliyor, burada usulen hiç bir eksik yok. Devir alan şirketi işletirken, ölüyor ve sanırım öldüğü için şirketin vergi borçları ihmal ediliyor. Yani devreden müvekkilin hiç bir şekilde sorumlu olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü devir halinde şirketi alacaksız borçsuz tertemiz veriyor. Sonra devir alanın vergi borcundan dolayı, devredene gidiliyor. BU konuda vergi dairesini hasım göstererek (ki bu konuda da fikirlerinizi merak etmekteyim) vergi mahkemesine açacağım davayı kazanma olasılığım nedir? Daha önce belirttiğim kararı da dava dilekçeme ekleyerek. Saygılarımla..

Sorunuzda söz konusu şirketin, limited şirket olduğunu belirtmiş olmanız hasebiyle;

TTK m.503/1: "İki veya daha fazla hakiki veya hükmi şahıs tarafından bir ticaret unvanı altında kurulup, ortaklarının mesuliyeti koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile mahdut ve esas sermayesi muayyen olan şirkete limitet şirket denir."

TTK m.504/1: "Ortakların sayısı ikiden az ve elliden çok olamaz."
düzenlemeleri karşısında hisse devrinin söz konusu olması kuvvetle muhtemel olmakla beraber şirket birleşmesi, BK m.179 anlamında bir devir veya benzeri başkaca bir husus mu var anlayamadım.

Her halükarda :
http://www.turkhukuksitesi.com/makale_666.htm
adresindeki sayın Muhsin Koçak'ın makalesini incelemenizi öneririm. Müvekkilinizin somut durumuna ilişkin bir cevap bulacağınızı zannediyorum

Saygılar...