Mesajı Okuyun
Old 29-01-2011, 18:30   #1
Av.Serhat Doğan

 
Varsayılan Kadastro Kanunu 12. madde değişikliği ile ilgili

Davamızda 50 dekar arazinin kadastrodan önceki vasfı mer’a imiş.

Arazinin geçmişi her ne kadar mer’a olsa da fiili parseller halinde vatandaşlar tarafından kullanılageldiği için Belediye, kadastrodan önce belediye meclisinin aldığı kararla ifrazen parsel parsel ayırarak vatandaşlara ev ve bahçe yeri olarak kullanmaları için mavafakat etmiştir.
ifrazen parsellere ayrılan bu arazi İlçedeki 1975 Kadastro çalışmaları sırasında ise belediye meclisinin kararı ve bireylerin nizasız ve fasılasız malik bilinciyle zilyedliğinin devam ettiği gerekçesiyle belediyenin muvafakatiyle bireylerin adına ayrı ayrı tespit görmüştür ve böylece 1975 yılında parseller halinde tapuya bireyler adına kaydedilmiştir.

Şimdi ise; Maliye Hazinesi, arazilerin bireyler adına kaydının hukuka aykırı olduğunu iddia etmektedirler; kadastrodan önce belediye adına görülmesinin tescil hükmünde olmadığı yönündeki Yargıtay kararlarını dayanak olarak alıp belediyeye hiçbir zaman ait olmadığı için şahısların da eski MK 931. Madde hükmünden faydalanamayacağını beyan ederek şahıslar adına yapılan bu tapuların iptali ile hazine adına kaydına karar verilmesini talep etmektedir.

Kadastro Kanunu’nda yapılan değişiklikle (kanunun gerekçesiyle) birlikte değerlendirildiğinde açılan bu davanın reddi gerekir diye düşünüyorum.

Bu şekilde olan mer’a arazisi ile ilgili örnek karar sunabilirseniz memnun olurum.

Ayrıca, düşüncenizi yazarsanız memnun olacağım.