Konu: İş kazası
Mesajı Okuyun
Old 29-01-2011, 15:35   #4
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan

Burada yapılan kaza bir iş kazası değil toplu taşıma ile ilgili hükümler farklı. Bu nedenle sizin şirket sorumluluğuna gitmeniz için Otobüsün yola çıkmasına engel veya seyahat etmesine engel bir durumun olması veya trafikte bulunmasının tehlike yaratacağı bir durumun olması gerekir diyelim ki lastikler yola çıkmaya uygun değildir, aracın muayenesi yoktur ya da bakımı yapılmamıştır yani şöförün sevk ve idaresini etkileyecek dış etkenler olmalıdır. Ancak aşırı buzlanma ile otobüsün karışmış olduğu tek taraflı bir kazada muhatap şirket olamaz bundan dolayı şirketi dava edemezsiniz bence eğer şirket yada yolcular otobüs şöförünü dava etmemişse siz buna dua etmelisiniz.

Diğer yandan illa ki bir muhatap bulmak istiyorsanız ya da mevcut bir dava varsa şirketin veya yolcuların şöföre açtığı ve siz de rücu edecek bir muhatap arıyorsanız bu ancak ve ancak Karayolları olur. Bu durumda da kesin olarak bir sonuç çıkmaz yine yolun durumu tuzlama yapılması gerekiyordu da yapılmamış mı yolla ilgili tedbir alınmış mı anlınmamış mı yani Karayollarının aşırı buzlanmada ihmal veya sorumluluğu var mı onlara bakmak gerekir.

En basit söylemle kendi sevk ve idaresinde bulunan otobüs ile tek taraflı kazaya karışan bir şöförün otobüs şirketini dava edebilmesi gibi bir yol kanımca mümkün değildir.