Mesajı Okuyun
Old 28-01-2011, 21:31   #3
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan İlgili Kanun maddeleri

Alıntı:
Yazan Av. Ekinekin
...Müvekkil limited şirketini herşeyiyle, hiçbir borcu ve alacağı olmadan devrediyor. Aradan 1 yıldan fazla bir süre geçiyor. Şirketi devralan ölüyor. Vergi borçlarından dolayı, ölen (yani devir alan) şirket sahibine takip yapılıyor. Daha sonra oradan sorumlu kimse bulunamayınca devir eden müvekkile icra takibi yapılıyor. Bu vergi borçları, devir işleminden sonra doğmuş olan borçlardır.
Şu an faizi ile birlikte çok yüklü bir miktar borç müvekkilin üzerinde kalmıştır. ayrıca devir yapılırken şirket gayrimenkulü olan işyeri de devredilmektedir. Vergi dairesi buranın üzerinede haciz koymuştur...

213 S.K. m.10: "Tüzelkişilerle...mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevler kanuni temsilcileri,... tarafından yerine getirilir.
Yukarıda yazılı olanların bu ödevleri yerine getirmemeleri yüzünden mükelleflerin veya vergi sorumlularının varlığından tamamen veya kısmen alınamayan vergi ve buna bağlı alacaklar, kanunî ödevleri yerine getirmeyenlerin varlıklarından alınır..."

6183 S.K. m.35: "Limited şirket ortakları, "şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan" amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu Kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar.
Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.
Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur."

m.36: "Bu Kanunun tatbiki bakımından;
...b) Devir halinde devir alan hükmi şahıs,
... devir alınan, bölünen veya eski şekildeki hükmi şahıs ve şahısların yerine geçer."

6762 S.K. m.520: "Bir payın devri, şirket hakkında ancak şirkete bildirilmek ve pay defterine kaydedilmek şartiyle hüküm ifade eder.
...Payın devri veya devir vadi hakkındaki mukavele yazılı şekilde yapılmış ve imzası noterce tasdik ettirilmiş olmadıkça ilgililer arasında dahi, hüküm ifade etmez."

m.511: "İnceleme sonunda kanuni şartları haiz bulunduğu anlaşılan limited şirket, aşağıdaki hususlara şâmil olmak üzere, ticaret siciline tescil ve ilan olunur:
...4. Ortaklardan her birinin ad ve soyadı, ikametgâhı ve tabiiyeti, bir hükmi şahıs bahis konusu ise adı veya ticaret unvanı ve merkezi;
...7. Müdürlerin ad ve soyadları; ikametgâhları ve tabiiyetleri;..."

m.515: "Mukavelede yapılan her değişiklik, ilk mukavelede olduğu gibi tescil ve ilân edilir. Mukavelenin değiştirilmesi hakkındaki kararlar üçüncü şahıslar hakkında, tescil tarihinden itibaren hüküm ifade eder."

m.33: "Tescil edilmiş hususlarda vukubulacak her türlü değişiklikler de tescil olunur..."

m.38: "Ticaret sicili kayıtları, nerede bulunurlursa bulunsunlar, üçüncü şahıslar hakkında, kaydın gazete ile ilân edildiği; ilânın tamamı aynı nüshada yayınlanmamış ise, son kısmının yayınlandığı günü takibeden iş gününden itibaren hüküm ifade eder..."

m.39: "Üçüncü şahısların, yukarıki madde gereğince kendilerine karşı hüküm ifade etmiye başlayan kayıtları bilmediklerine müteallik iddiaları dinlenmez.

Tescili lâzım geldiği halde tescil edilmemiş veya tescil edilip de ilânı gerekirken ilân edilmemiş olan bir husus ancak bunu bildikleri ispat edilmek şartiyle, üçüncü şahıslara karşı dermeyan edilebilir."

Saygılar...