Mesajı Okuyun
Old 28-01-2011, 21:23   #6
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Şevval
merhabalar

Anlatacağım konuda fikir ve yardımınıza ihtiyacım var.

Müvekkilin 2008 yılı içinde çekleri yazılıyor.Dosyadaki çeklerin tamamı erken ibraz edilerek(keşide gününden 1 ay, 2 ay önce ibraz) yazılıyor.Dava açıldı.

Dava devam etmekte iken 5941 sayılı yasa yürürlüğe girdi.Madde 5 erken ibraz halinde suç oluşmayacağını açıkça düzenliyor."karşılıksız çıkması dolayısıyla ceza sorumluluğundan söz edebilmek için çekin üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmiş olması gerekir.Bu tarihten önce ibraz edilen çekin kısmen veya tamamen karşılıksız çıkması ceza sorumluluğunu gerektirmemektedir."

TCK'nın 7.maddeside kanunların uygulanışını açıkça düzenlemiştir."İşlendikten sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimse cezalandırılamaz ve hakkında güvenlik tedbiri uygulanamaz"

Şimdi yasalar bu kadar açık iken bir hakimin çıkıpta erken ibraz edilen çeklere hala ceza vermesi normal midir?Hakimin yasayı bilmemesi mümkün mü suç olmayan bir fiile verilen ceza ortada.Hakimi şikayet veya dava açmayı düşünüyorum nasıl yapabilirim.

Kararı temyiz ettim,yaptığım savunmalardan hiç bahsetmemiş sanki hiç bir şey söylememişiz.başkaca yapabileceğim ne olabilir.Basında hakimlerin telefon görüşmeleri yayınlanırken yargı hakkında bu derece şaibe haberleri yapılırken yaşadığımız duruma çok üzülürken sinirlenmekte haksız mıyım?Açıkçası yüksek yargı için de kafam karışık.

Belki bunları burada yazmamalıydım mesajım taşınabilir,şu an nerede yazacağımı kestiremedim.

Fikirlerinizi bekliyorum.Teşekkür ederim.

Değerli meslektaşım, doğrusunu isterseniz yukarıda altını çizdiğim satırları yazmış olmanıza üzüldüm ve yadırgadım. Hukukçu, hukuksal çıkış noktası ve saiki olmadığı besbelli olan, güvenilmez haberlerin, kerameti kendinden menkul ve meşkuk yasadışı dinleme ve kayıtların, zümrevi ve özel siyasal tartışmaların peşinden gitmez; hüküm kurmaz. Karşılıksız çek yargılaması gibi fevkalade lokal ölçekte bir davanızdan yüksek yargıya da yönelik şaibe çıkarımında bulunmanız doğru ve hukukça bir bakış değil... Böyle yaparak, mensubu ve korumak zorunda olduğumuz yargıyı kendimiz, kolayca, bir çırpıda, salt sezgiyle ve "yargılamadan" yıkmış olmuyor muyuz? Bir şeyin hem içinde hem dışında gibi davranamayız...

Affınıza sığınarak ve iyiniyetle yazdığım bu satırlardan sonra konuya dönelim: Kararı temyiz ediniz; hakimin "hukuki" isabetsizliğine karşı temyiz kanun yolu öngörülmüştür. Hadise bahsettiğiniz gibi ise muhtemelen kanunun hatalı tatbikinden dolayı bozulacaktır. Hakimin özel mesuliyetine (HUMK.m.573-576) ilişkin tazminat davalarının kendine özgü koşulları vardır ve olayınızda oluşmamıştır kanısındayım.
Saygılarımla.