Mesajı Okuyun
Old 26-01-2011, 17:38   #4
avtayland

 
Varsayılan

Takip borçlusunun alacaklı durumunda bulunduğu kambiyo se¬netlerinin İcra ve İflâs Kanunu’nun 88. maddesi gereğince haczi mümkün bu¬lun¬maktadır.
Ancak böyle bir durumda icra memurunun sözkonusu senetleri fiilen ele geçirerek icra dairesinde muhafaza altına alması zorunludur. Senetlerin muha¬faza altına alınması haczin geçerlilik koşuludur. Bu sebeple alacaklının muva¬fakati ile dahi olsa borçlunun elinde bırakılması mümkün değildir. Zira İcra ve İflas Kanunu’nun 88. maddenin ikinci fıkrasında diğer menkul mallar açısın¬dan hacizli menkullerin alacaklının rızası ile üçüncü bir kişiye ya da borçluya bıra¬kılmasının mümkün bulunduğu bildirilmekte iken (istenildiği zaman geri ve¬rilmek şartıyla), aynı maddenin birinci fıkrasında hacizli “para, banknot, ha¬mi¬line ait senet, poliçe ve sair suretle cirosu kabil senetler, altın gümüş ve diğer kıymetli şeyler” bakımından böyle bir imkan getirilmemiştir.
Yukarıda da belirtildiği üzere kambiyo senetleri yasa gereği birer kıy¬metli evrak olarak kabul edilmektedir. Kıymetli evrak olmasından ötürü de, senede konu olan hakkın senetten ayrı olarak ileri sürülebilmesi ya da başkala¬rına devredilebilmesi mümkün değildir. (TTK m.557)
Bu sebeple, borçlunun elinde bulunan kambiyo senetlerinin haczi ancak senedin fiilen ele geçirilmesi ile mümkün olup, senet borçlusuna haciz ihbar¬namesi gönderilmek suretiyle senede bağlanan alacağın haczi mümkün değildir.