Mesajı Okuyun
Old 26-01-2011, 12:24   #4
av.ankarahukuk

 
Varsayılan

Taraflardan birinin, dava sırasında müddebihi başkasına devretmesi halinde, artık o davanın konusu olan mal veya hak üzerinde bir tasarruf yetkisi kalmaz. Başka bir ifadeyle, müddeabihi devreden tarafın, artık o davada taraf sıfatı kalmaz.
Buna göre, dava konusu mal veya hakkı başkasına devretmiş olan tarafın, o davaya (eski hali ile) taraf sıfatıyla devam etmesine veya kendisine karşı o davaya (eski hali ile) devam edilmesine olanak bulunmamaktadır. Davaya kim tarafından veya kime karşı nasıl devam edileceği HUMK nun 186. maddesinde düzenlenmiş olup; anılan hükme göre, dava açıldıktan sonra iki taraftan biri müddeabihi başkasına temlik ederse, diğer taraf dilerse temlik edenle olan davasından vazgeçip müddeabihi temellük eden (devralan) kimseyi dava eder, dilerse davasını temlik eden (devreden) hakkında zarar ve ziyan iddiasına çevirir.
Somut olayımızda davalı aleyhine muris muvazası nedeniyle açılan tapu iptali ve tescil davası vardır. Anlatılanlar ışığında 2 seçimlik hakkınız vardır:
1) Ya davalı aleyhine açmış olduğunuz tapu iptali ve tescili davasının konusunu değiştirerek müddeabihi 3. kişiye temlik etmiş olan davalıya karşı tazminat davasına dönüşterecek; yani davanıza tazminat davası olarak devam edilmesini isteyeceksiniz.
2) Ya da temlik eden davalı ile olan davanızın takibinden sarfınazar ederek, 3. kişiye karşı aynı ayın davasına (yani tapu iptali ve tescil davasına) devam edilmesini isteyeceksiniz.
NOT: Bu iki seçimlik haktan birini kullanabilirsiniz ancak 3. kişinin iyiniyetli olup olmadığını ve bu konudaki ispat araçlarınızı gözden geçirerek hareket etmenizi hatırlatırım. Saygılarımla.