Mesajı Okuyun
Old 25-01-2011, 23:37   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Hulusi Metin
Hamiline yazılı bir çek
1)Son ciranta (C) tarafından –ibraz süresinde-- (H)’ya vekaleten ve “karşılığının (H)’nın hesabına alacak kaydedilmesi; karşılığı yok ise çekin (H)’ya teslimi” talimatıyla bankaya ibraz edilebilir mi?
2)Bu durumda (H) yetkili hamil olur mu?

Merhaba sayın Metin,

TTK.717. maddede keşideci yanında hamilin de hesaba geçirilmek üzere çeki ciro edebileceği kabul edilmiştir.

Bu itibarla hamilin hesaba geçirilmek üzere çeki ciro etmesi mümkündür.

Sorunuzda aradığınız husus sanıyorum ki Çek düzenlenmesine dair son değişiklik temelinde temsilci marifetiyle çek keşide etmenin yasaklanması nedeniyle, bu yasağın çekin temsilci eliyle ciro edilmesine de yasak getirip getirmediği noktasında yatıyor.

Şahsi kanaatim, geçerli bir özel vekaletname olmak kaydıyla temsilci marifetiyle de çekin (tahsil amaçlı) ciro edilmesi mümkün olmalıdır yönündedir. Bu itibarla "Falancanın hesabına geçirilmek kaydıyla çek" cirosu vekaleten de mümkün ve geçerlidir. (Düşüncesindeyim)

Not: H'nin hamil olmasına gerek yoktur, zira çek muhatap tarafından H'nin hesabına doğrudan alacak kaydedilecektir. Cezai şikayet bakımından soruyorsanız elbete ki Vekil, H adına hareket ettiğinden meşru hamil, (H)'dir.

Saygılarımla.



VIII - Hesaba geçirilmek üzere çekilen çek :
1. Umumi olarak :
Madde 717 - Bir çekin keşidecisi veya hâmili çekin yüz tarafına mailen enine doğru «Hesaba geçirilecektir» kaydını veya buna benzer birtâbiri yazarak çekin nakten ödenmesini menedebilir. Bu takdirde çek; muhatap tarafından ancak hesaba alacak kaydı, takas, hesap nakli
suretiyle kayden ödenebilir. Bu kayıtlar ödeme yerine geçer.

«Hesaba geçirilecektir» kaydının çizilmesi hükümsüzdür.

Yukardaki hükümlere aykırı hareket eden muhatap, çekin bedelini
aşmamak üzere hâsıl olan zarardan mesuldür.