Mesajı Okuyun
Old 24-01-2011, 22:10   #4
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.rasimayhaner
sayın meslektaşlarım
müvekkilimin nüfus cüzdan fotokopisi bilgisi dışında kullanılarak resmi bir kuruma yazılan dilekçeye eklenmiştir. dilekçeyi yazan kişi kendisini müvekkilim gibi göstermiş dilekçede de müvekkilimin imzasını taklit etmiştir.

Müvekkilimin nüfus cüzdanın kullanılması ve imzasının taklit edilmesi fiilleri hangi suç ve ya suçları oluşturur?
yardımlarınız için teşekkürler

Değerli meslektaşım, maddi olayın içeriğini bilmiyorum ama bu konuda TCK.m.268'de bir hüküm bulunmaktadır. Bu suçun da önkoşulu failin, hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla hareket etmiş (özel saik) olmasıdır.

Bunu dışında, ben de Sn.Ekici gibi, TCK.m.207'de düzenlenen özel belgede sahtecilik (düzenleme ve kullanma hareketleri) suçunun oluşabileceği kanısındayım. Saygılarımla.

Alıntı:
Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması

MADDE 268 - (1) İşlediği suç nedeniyle kendisi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla, (Değişik ibare: 5377 - 29.6.2005 / m.30) "başkasına" ait kimliği veya kimlik bilgilerini kullanan kimse, iftira suçuna ilişkin hükümlere göre cezalandırılır.

Özel belgede sahtecilik

MADDE 207 - (1) Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

TCK.m.207 Gerekçesi– Maddede, özel belgede sahtecilik suçu tanımlanmaktadır.
Suçun konusu, özel belgedir.
Söz konusu suçu oluşturan hareketlerden biri, özel belgeyi sahte olarak düzenlemektir. Özel belge esasında mevcut olmadığı hâlde, mevcutmuş gibi sahte olarak üretilmektedir. Suç, gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek suretiyle de işlenebilir. Bu seçimlik hareketle, esasında mevcut olan özel belge üzerinde silmek veya ilaveler yapmak suretiyle değişiklik yapılmaktadır. Mevcut olan özel belge üzerinde sahtecilikten söz edebilmek için, yapılan değişikliğin aldatıcı nitelikte olması gerekir. Aksi takdirde, özel belgeyi bozma suçu oluşur.
Söz konusu suçun tamamlanabilmesi için, bu iki seçimlik hareketten birinin gerçekleşmesinin yanı sıra, düzenlenen sahte belgenin kullanılması gerekir.
Suçun oluşması için, bir unsur olarak kullanmanın gerçekleşmesi gerekir. Kullanmadan maksat, bu sahte belgenin herhangi bir hukukî ilişkide veya herhangi bir hukukî işlem tesisinde dikkate alınmasını sağlamaya çalışmaktır.
Maddenin ikinci fıkrasında, başkaları tarafından sahte olarak düzenlenmiş olan bir özel belgenin kullanılması, suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun oluşabilmesi için, kullanan kişinin, belgenin sahte olduğunu bilmesi gerekir. Yani bu suç, ancak doğrudan kastla işlenebilir.