Mesajı Okuyun
Old 21-01-2011, 15:44   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.ilyasmeral
sayın meslektaşlarım:

isimleri değiştirerek veriyorum elimizee geçen bir bononun lehtar kısmında ''tokpet inşaat adına sami yılgın'' yazmaktadır. tokpet inşaat limited şirket ünvanlı bir ticaret şirketidir ve unvanında turizm dış ticaret vs. gibi başka ekler de bulunmaktadır. sami yılgın ise şirketin yetkilisidir. sormak istediğim sorular:

1. yukardaki şekilde yazılı bir lehdar kısmı geçerlimidir?

2. lehdar kısmında sadece tokpet inşaat yazılıp şirketin devam ünvanının yazılmaması sorun teşkil edermi? zira kambiyo evrakında ticaret şirketinin unvanı bulunmalıdır. marka şeklinde yazılan lehdar geçerli değildir.

3. senedin arka yüzüne ciro attıracak olsak hangi sıraya göre attırmalıyız. ilk ciroyu tokpet inşaat mı yapmalı sami yılgın mı yapmalı?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 13.03.1996 T., Esas: 1996/12-70, Karar: 1996/172: "Taraflar arasındaki "icra takibine itiraz" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İstanbul 8. İcra Tetkik Merciince davanın kabulüne dair verilen 28.3.1995 gün ve 1994/1851 E., 1995/337 K. sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, "... Takip konusu bononun lehdar hanesine ____ yazılmış ise de, ____ Anonim Şirket olduğu bononun arkasındaki kaşede vekaletname takip talebi ve ticaret sicili yazısından anlaşılmaktadır. Lehdar şirketin ünvanının noksan yazılmış olması senedin bono niteliğine etkili değildir. Mercice borçlu vekilinin diğer itirazlarının incelenerek sonucuna göre bir karar verilmek gerekirken yazılı gerekçe ile takibin iptal edilmesi isabetsizdir..." gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

KARAR : Hukuk Genel Kurulu`nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü: Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu`nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır."

Saygılar...