Mesajı Okuyun
Old 17-01-2011, 15:47   #2
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

Sanırım sorunuz, işyerinin esnaf niteliğinde olup olmadığı ve bu işyerinde çalışan işçinin İş Kanunu kapsamında kalıp kalmadığı noktasındadır.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 1. maddesi uyarınca İş Kanunu’na göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekili arasında iş akdinden veya İş Kanunu’na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözüm yeri iş mahkemeleridir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 4. maddesinin 1. fıkrasının 1. bendi uyarınca, 507 sayılı sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nun 2. maddesinin tarifine uygun <üç kişinin çalıştığı iş yerlerinde> bu kanun hükümleri uygulanmaz. Kısaca, işçi esnaf niteliğindeki işyerinde çalışıyor ve bu işyerinde çalışan işçi sayısı 3 ve daha az ise, işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlığın iş mahkemesinde değil, görevli hukuk mahkemesinde çözümlenmesi gerekir.
507 Sayılı Kanun, 21.06.2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5362 Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 76. maddesi ile yürürlükten kaldırılmış ve maddenin 2. cümlesi ile diğer Yasaların 507 Sayılı Yasa’ya yaptıkları atıflarının 5362 Sayılı Yasa’ya yapılmış sayılacağı da açıklanmıştır. Bu durumda 4857 sayılı İş Kanunu’nun 4. maddesinde 507 Sayılı Yasa’ya yapılan atıf, 5362 Sayılı Yasa’ya yapılmış sayılmalıdır. Bahsi geçen yeni yasal düzenlemeden esnaf ve sanatkar tanımı değiştirilmiştir.
Ancak, avukat esnaf ve sanatkar sayılmayacağından ve 4857 sayılı Kanun'un 4. maddesi istisna hükmü olduğundan, istisna hükümlerinde dar yorum ilkesi geçerli olmakla görevli Mahkeme'nin İş mahkemesi olduğu kanısındayım. İş Kanunu hükümleri uygulanır.
Avukatlık bürosunun tüzel kişiliği olmadığı için davada husumet işveren avukatın kendisine (büro ortaklık şeklinde çalışıyor ise avukatların tamamına) yöneltilecektir.
KOLAY GELSİN