Mesajı Okuyun
Old 04-12-2006, 09:03   #1
canan ufuk

 
Varsayılan Sosyal güvenlikte son söz yargının

Sosyal güvenlikte son söz yargının

Anayasa Mahkemesi, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu''nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davaları birleştirerek, 4 Aralık pazartesi günü esastan görüşmeye başlayacak.
Yüksek Mahkeme, 5 Aralık’ta da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Birol Aydemir, Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer ile uygun bulacağı yetkililerin sözlü açıklamalarını dinleyecek.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP, aralarında emeklilik yaşının kademeli artırılması, emekli aylığının bağlanması, prime esas kazançların belirlenmesi gibi hükümlerin bulunduğu toplam 22 maddenin bazı hükümlerinin iptalini ve yürürlüklerinin durdurulmasını istemişti.

Yasa neler içeriyor?
Yasa, maden işçileri, radyasyonla çalışan sağlıkçılar, gazeteciler, polisler, MİT görevlileri, subay, astsubay, jandarma, fabrika, atölye gibi yerlerde çalışan kaynakçı ve benzeri işçiler ile infaz koruma memurları için fiili hizmet zammı öngörüyor.
Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için 2015 yılı sonuna kadar yüzde 2.5, 2016 yılı başından itibaren ise yüzde 2 olarak uygulanacak.
Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde iki kez tüp bebek tedavi masrafları, kurum tarafından karşılanacak.