Mesajı Okuyun
Old 14-01-2011, 15:24   #8
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Engin EKİCİ
Yasal dayanağınız nedir?

Düzenleme çok açık olup sayın soru sahibininşeklindeki 1. sorusunun yanıtı; evet, sorumluluğu vardır..

Elbetteki dayanağım 4857 sayılı yasanın 2. maddesidir. Alt işverenlik ilişkisinde, hem alt hem de asıl işverenin, İş Kanunu'nun 2. maddesinde tanımlanan birer işveren olması gerekir. Dolayısıyla hem asıl hem de alt işverenin işçi çalıştırması gerekir. Alt işveren, işveren vekili değildir. Bu işverenlerden, işçilerini işyerinde çalıştırana asıl işveren, işçilerini asıl işverenin işyerinde çalıştıranlara alt işveren denir.
İki işverenin bulunmadığı bir sözleşme ilişkisinde bir işin yürütülmesi ya da tamamlanmasının bir başka kişiye yaptırılmasında asıl işveren-alt işverenlik ilişkisi yoktur. Bu ilişkinin doğabilmesi için asıl işveren yanında alt işverenin de işçi çalıştırması gerekir. Bu nedenle ihale suretiyle bir işin bütününün yapımının tamamen bir işletmeye veya bölünerek birden fazla işletmeye devredilmesi halinde bu işletme/işletmeler ile ihale eden arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisi doğmaz. Çünkü bu işin yapılmasında ihale edenin hiçbir işçisi çalışmamaktadır.
Ancak bir inşaatın yapımını üstlenen bir işletmenin, inşaatın sıva işini bir başka işverene yaptırması halinde, sıva işini yapan işveren ile inşaatı yapan işveren arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisi meydana gelir.
Somut olayda da DSİ'nin ihale ile verdiği işte, kendi işçisini çalıştırmadığı, işin bir kısmını değil de tamamını başka bir işverene yaptırdığı göz önüne alındığında DSİ ile, ihaleyi alan A şirketi arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisinden bahsetmek olanaklı değildir.
Buradan hareketle özel hukuk alanına giren kiralama sözleşmesinin de kamyon sahipleri ile B şirketi arasında olduğu da nazara alındığında, kamyon kiralarına ilişkin talebinde yalnız B şirketine karşı ileri sürüleceğini, genel hükümler uyarınca talebin değerlendirilmesi gerektiğini yinelemek isterim. Saygılarımla.