Mesajı Okuyun
Old 13-01-2011, 22:31   #2
Admin

 
Varsayılan

Tüketicinin Kanunun 11. maddesinde düzenlenen abonelik sözleşmesinin sizin olayınıza uygulanabileceği görüşünde değilim. Kanunun bu düzenlemesi dergi/gazete aboneliği gibi sözleşmeleri kapsıyor ve bence spor salonu ile yapılan sözleşmede para iadesi için kullanılamaz.

Bu arada sizin olayınızdan bağımsız olarak söylüyorum: Spor salonu üyeliklerinde sözleşme süresi uzadıkça fiyat indirimi yapılan sistemler sıkça uygulanıyor. Örneğin 1 aylık üyelik için 100-TL talep ediliyorsa, 1 yıllık üyelik için 500-TL, 5 yıllık üyelik için 1000-TL gibi kademeli azalan sözleşme tipleri sunulabiliyor. Eğer 11. maddeyi bu sözleşmelere uygulayacak olursanız, herkes en avantajlı fiyat politikasına sahip en uzun süreli sözleşmeyi tercih edip, sonra örneğin 2 ay sonra sözleşmeyi tek taraflı fesh ederek, para iadesi talep edebilir ve böylece 1 aylık üyeliği örneğin 15-TL'ye mal edebilir ve takdir edersiniz ki bu da hakkaniyetli olmayacaktır.

Kaldı ki sizin olayınızda esasında kilit noktası sizin sonradan fikir değiştirmenizden ibaret gözüküyor ki, bu durumda vazgeçme hakkınız kapıdan satışlarda BİLE madde 8 gereğince 7 günle sınırlı. Sizin olayınızda kapıdan satış olmadığı (olsa bile 7 günün de geçtiğini) düşünüldüğünde sözleşme ile bağlı olmadığınızı iddia etmenin mümkün olmadığı görüşündeyim.

Bu açıdan bence Tüketici kanunundan kaynaklanan bir talepte bulunmanız mümkün gözükmüyor ancak BK 161 gereğince cezai şartın fahiş olup olmadığını tartışmanız olası.