Mesajı Okuyun
Old 10-01-2011, 22:48   #1
Av.Muhammet Aydın

 
Varsayılan iş kazası nedenli tazminat talebi

müvekkili 34 kocası 36 yaşında iş kazası sonucunda koca vefat ediyor. Müvekkil çocuksuz maddi ve manevi tazminat davası açtık.İş veren, müdür,usta başısı asli kusurlu müteveffa tali kusurlu.
1- Davalı iş verenden talep ettiğimiz maddi tazminattan sgk iş kazası peşin sermaye bedelini düşecek yargıtay böyle diyor.Ancak problem şu davalı iş verenin kendi lehine yaptığı ferdi kaza sigortas var ve müvekkil ölünce buradan 100.000 tl aldı. Bu iş verenin kazanımı sayılarak sgk nın rucu davasında zaten i veren bu parayı aldığından mükerrer ödeme olgusu gerçekleşmeyeceğinden yinede sgk dan gönderilen peşin sermaye bedeli maddi tazminattan düşer mi?
2- Davalı iş veren aslında dahada güvencede ferdi kaza sigortasının yanında iş yeri mesliyet sigortasıda var; 150.000 tl limitli işçi ve/veya işçi yakınlarına iş verenin yapacağı ödemeyi kapsayacak şekilde ayrı ayrı maddi ve manevi tazminatıda kapsayan sigortası var bu sigorta ayrıca sgknın rucu için açacağı davadan da sorumlu olduğunu poliçede belirtmiş. Bu poliçenin varlığı düşünüldüğünde;
a-Bu ikinci teminatın varlığı sayesinde bizim sgk peşin sermayemizin düşmesi engellenebilirmi(çünki biz maddi tazminatı tam alsak bile zaten sgk bir rücu davası açsa dahi bu sigorta poliçesi iş verene bu meblağı ödeyecek)
b-ayrıca manevi tazminatta pliçe kapsamında olmakla; başından iş kazası nedeni ile ölüme ilişkin kazanılmış net bir rakam bulunan meslektaşım var mı ben biraz gözümü karartarak 400.000 TL lik manevi tazminat açtım. Hepsine birden olmasa dahi kısmi cevaplarda makbüldür...