Mesajı Okuyun
Old 05-01-2011, 13:05   #9
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukatzeki
...asıl mesele (menfi) tespit davasında verilen hükümlerin infazı için niçin kesinleşmesinin aranması gerektiğidir...Peki tespit davası.... Eh bu da Yargıtay içtihadı...

Menfi tesbit davasının redle sonuçlanması:

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.72/4: "Dava alacaklı lehine neticelenirse ihtiyati tedbir kararı kalkar. Buna dair hükmün kesinleşmesi halinde alacaklı ihtiyatî tedbir dolayısıyla alacağını geç almış bulunmaktan doğan zararlarını gösterilen teminattan alır. Alacaklının uğradığı zarar aynı davada takdir olunarak karara bağlanır. Bu zarar herhalde yüzde kırktan aşağı tayin edilemez."

Menfi tesbit davasının kabulü halinde:

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.72/5: "Dava borçlu lehine hükme bağlanırsa derhal takip durur. İlâmın kesinleşmesi üzerine münderecatına göre ve ayrıca hükme hacet kalmadan icra kısmen veya tamamen eski hale iade edilir. Borçluyu menfi tespit davası açmaya zorlayan takibin haksız ve kötü niyetli olduğu anlaşılırsa, talebi üzerine, borçlunun dava sebebi ile uğradığı zararın da alacaklıdan tahsiline karar verilir. Takdir edilecek zarar, haksızlığı anlaşılan takip konusu alacağın yüzde kırkından aşağı olamaz."

Saygılar...